ποιοι νοσοι σχετιζονται με το λεπτο εντερο | παρθενικος υμενας φωτογραφιες

Μαγγάνιο (Μn)


Ποιός είναι ο ρόλος του

To μαγγάνιο αποτελεί βασικό συμπαράγοντα πολλών ενζύμων που είναι απαραίτητα για μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού (μεταβολισμός μακροδιατροφικών συστατικών). Παίζει επίσης το ρόλο του 'ενεργοποιητή' πολλών ενζυμων. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει 12-20 mg μαγγανίου, κυρίως ενδοκυττάρια. Το 25% του μαγγανίου βρίσκεται στο σκελετό. Υψηλότερες συγκεντρώσεις υπάρχουν αποθηκευμένες στο πάνκρεας και το ήπαρ.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη μαγγανίου είναι εξαιρετικά σπάνια στους ανθρώπους.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Το μαγγάνιο είναι ένα από τα λιγότερο τοξικά ανόργανα στοιχεία γιατί όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, η απορρόφηση είναι πολύ μικρή και η πλεονάζουσα ποσότητα που απορροφάται, αποβάλλεται με τη βοήθεια της χολής και των νεφρών.

Πηγές

Πηγή μαγγανίου αποτελούν αποκλειστικά τροφές φυτικής προέλευσης όπως οι ολόκληροι σπόροι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Ασφαλής και επαρκής ημερήσια πρόσληψη μαγγανίου είναι τα 2,5–5,0mg για τους ενήλικες και τουλάχιστον 16μg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα για βρέφη και παιδιά.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.