αυτοανοσο | δερματιτιδα σκυλου | δασυτριχισμος και υπογονιμοτητα | αντιτετανικός ορός | εξαρθρωση σιαγονας

Χρώμιο (Cr)


Ποιός είναι ο ρόλος του

Το χρώμιο αποτελεί συστατικό ενός πολύ βασικού συμπλέγματος που συμμετέχει στη δράση της ινσουλίνης. Συμμετέχει επίσης στο μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών και τη διατήρηση της δομής των νουκλεϊνικών οξέων. Το χρώμιο βρίσκεται σε δύο μορφές, την κατιονική μορφή Cr III, η οποία είναι βιοχημικά ενεργή και την ανιονική μορφή Cr VI, η οποία μεταβολίζεται διαφορετικά και είναι πιο τοξική.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη χρωμίου σπάνια παρατηρείται σε υγιή άτομα. Συνήθως έλλειψη παρουσιάζουν ασθενείς που βίσκονται σε χρόνια παρεντερική διατροφή. Η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία στη γλυκόζη και να αυξήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα. Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Το χρώμιο στην κατιονική του μορφή (Cr III) δεν έχει τοξικές αντιδράσεις. Η ανιονική όμως μορφή του χρωμίου (Cr VI) μπορεί να προκαλέσει νεφρική ή και ηπατική νέκρωση όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις (1-2 γραμμάρια ημερεσίως).

Πηγές

Πηγή χρωμίου αποτελούν οι ολόκληροι σπόροι και τα σπορέλαια, η μαγιά της μπύρας, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Δεν έχουν καθοριστεί ακριβείς ποσότητες για την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη χρωμίου αλλά πρόσληψη που κυμαίνεται από 25 εώς και 100 μικρογραμμάρια ημερεσίως θεωρείται ασφαλής και επαρκής πρόσληψη για ενήλικες. Για τα παιδιά και τους έφηβους η αντίστοιχη τιμή είναι από 0,1 εώς 1,0 μικρογραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.