Κάλιο (Κ)

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει κατά μέσο όρο 100 γραμμάρια Καλίου.

Ποιός είναι ο ρόλος του

Το κάλιο αποτελεί το βασικό κατιόν των ενδοκυττάριων υγρών του σώματος. Ο όγκος και η οσμωτική πίεση του αίματος και των υγρών του σώματος, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη συγκέντρωση κατιόντων καλίου. Το κάλιο αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μετάδοση της νευρικής ώσης και τη μυική σύσπαση. Είναι επίσης απαραίτητο για την πρωτεϊνοσύνθεση. Επαρκείς ποσότητες καλίου ελιναι απαραίτητες για την καλή νεφρική λειτουργία.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη καλίου δημιουργεί μεταβολές στα ηλεκτροφυσιολογικά χαρακτηριστικά των κυτταρικών μεμβρανών, προκαλώντας μυική αδυναμία. Η έλλειψη επηρρεάζει και τον καρδιακό μυ και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία και ακόμα και ανακοπή καρδιάς. Αντίστοιχα μειώνει την κινητικότητα των μυικών ινών του εντέρου που μπορεί να οδηγήσει σε ειλεό. Η έλλειψη μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάθλιψη και σύγχυση. Έλλειψη καλίου σπάνια προκαλείται από ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη, διότι το κάλιο περιέχεται σε πάρα πολλά τρόφιμα. Χαμηλή πρόσληψη καλίου έχει επίσης συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερπρόσληψη καλίου είναι σπάνια και προκαλείται μόνο από συμπληρώματα διατροφής και όχι από τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο. Μπορεί να προκαλέσει έμετο και μυική αδυναμία.

Πηγές

Το κάλιο βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα. Οι κυριότερες πηγές καλίου είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Καλίου (Κ)

Βρέφη εώς 3 μηνών 800mg
Βρέφη 4-6 μηνών 850mg
Βρέφη 7-12 μηνών 700mg
Παιδιά 1-3 ετών 800mg
Παιδιά 4-6 ετών 1100mg
Παιδιά 7-10 ετών 2000mg
Ανδρες 11-14 ετών 3100mg
Ανδρες 15 ετών + 3500mg
Γυναίκες 11-14 ετών 3100mg
Γυναίκες 15 ετών + 3500mg

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση