οστα πυελου | συκωτι ανεβασμενες τιμες | ρευματικος πυρετος | πληγη στο στομα απο δαγκωμα

Κάλιο (Κ)


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει κατά μέσο όρο 100 γραμμάρια Καλίου.

Ποιός είναι ο ρόλος του

Το κάλιο αποτελεί το βασικό κατιόν των ενδοκυττάριων υγρών του σώματος. Ο όγκος και η οσμωτική πίεση του αίματος και των υγρών του σώματος, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη συγκέντρωση κατιόντων καλίου. Το κάλιο αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μετάδοση της νευρικής ώσης και τη μυική σύσπαση. Είναι επίσης απαραίτητο για την πρωτεϊνοσύνθεση. Επαρκείς ποσότητες καλίου ελιναι απαραίτητες για την καλή νεφρική λειτουργία.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη καλίου δημιουργεί μεταβολές στα ηλεκτροφυσιολογικά χαρακτηριστικά των κυτταρικών μεμβρανών, προκαλώντας μυική αδυναμία. Η έλλειψη επηρρεάζει και τον καρδιακό μυ και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία και ακόμα και ανακοπή καρδιάς. Αντίστοιχα μειώνει την κινητικότητα των μυικών ινών του εντέρου που μπορεί να οδηγήσει σε ειλεό. Η έλλειψη μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάθλιψη και σύγχυση. Έλλειψη καλίου σπάνια προκαλείται από ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη, διότι το κάλιο περιέχεται σε πάρα πολλά τρόφιμα. Χαμηλή πρόσληψη καλίου έχει επίσης συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερπρόσληψη καλίου είναι σπάνια και προκαλείται μόνο από συμπληρώματα διατροφής και όχι από τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο. Μπορεί να προκαλέσει έμετο και μυική αδυναμία.

Πηγές

Το κάλιο βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα. Οι κυριότερες πηγές καλίου είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Καλίου (Κ)

Βρέφη εώς 3 μηνών 800mg
Βρέφη 4-6 μηνών 850mg
Βρέφη 7-12 μηνών 700mg
Παιδιά 1-3 ετών 800mg
Παιδιά 4-6 ετών 1100mg
Παιδιά 7-10 ετών 2000mg
Ανδρες 11-14 ετών 3100mg
Ανδρες 15 ετών + 3500mg
Γυναίκες 11-14 ετών 3100mg
Γυναίκες 15 ετών + 3500mg

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.