Βιοτίνη

Ποιός είναι ο ρόλος της

Η βιοτίνη είναι βιταμίνη απαραίτητη για το μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων διότι λειτουργεί ως συνένζυμο στη λιπογένεση, τη γλυκονεογένεση και τον καταβολισμό των διακλαδισμένων αμινοξέων.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Ο οργανισμός έχει ανάγκη από πολύ μικρές ποσότητες βιοτίνης οι οποίες μπορούν να παραχθούν από μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο παχύ έντερο. Δεν έχουν αναφερθεί συμπτώματα από ελλειψη βιοτίνης. Το ωμό ασπράδι του αυγού περιέχει τη γλυκοπρωτεΐνη αβιδίνη η οποία ενώνεται με τη βιοτίνη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της. Ετσι λοιπόν άτομα που καταναλώνουν ωμά ασπράδια μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη στη βιοτίνη και να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ναυτία, ανορεξία ακόμα και δερματίτιδα που μπορεί να συνδυαστεί με πτώση των μαλλιών. Κάτι ανάλογο δεν παρουσιάζεται όταν το απράδι έιναι ψημένο.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η βιοτίνη, ακόμα και σε μεγάλες δόσεις, δεν παρουσιάζει συμπτώματα τοξικότητας και η περίσσεια αποβάλλεται.

Πηγές

Η βιοτίνη βρίσκεται κυρίως στο συκώτι και τα εντόσθια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στις μπανάνες και στα αυγά.

Προτεινόμενη πρόσληψη

Σπανιότατα έχουν αναφερθεί προβλήματα έλλειψης βιοτίνης και δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες συστάσεις για ημερήσια πρόσληψη. Πάντως δόσεις μεταξύ 10 και 200 μg ημερεσίως θεωρούνται ασφαλείς και επαρκείς για το γενικό πληθυσμό.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση