Δερματοφυτίαση – Τριχοφυτίαση

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι μία από τις πιό συχνές δερματοπάθειες του σκύλου και της γάτας, που οφείλεται στους μύκητες Microsporum canis, Microsporum gypseum και Trichophyton mentagrophytes.

Παθογένεια

Η δερματοφυτίαση εμφανίζεται συχνότερα στα τροπικά και εύκρατα κλίματα, σε νεαρά κυρίως ζώα με κακή διατροφή. Συχνά υποβοηθούν οι καταστάσεις ανοσοπενίας – ανοσοκαταστολής. Η μόλυνση γίνεται με δερματόφυτα που βρίσκονται πάνω στο δέρμα και το περιβάλλον. Στο περιβάλλον ζουν για χρόνια. Πολύ συχνά υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς.

Κλινική εικόνα

Σκύλος : Εμφανίζονται κυκλικές περιγεγραμμένες αλλοιώσεις με διαφορετική διάμετρο, που στην επιφάνειά τους έχουν ήπιο ερύθημα και φολίδες. Αυτές οι αλλοιώσεις εντοπίζονται κυρίως στα άκρα και το κεφάλι, το δε μέγεθός τους αυξάνει περιμετρικά. Στη συνέχεια η νόσος εμφανίζεται με διάφορες πιό εξελιγμένες μορφές όπως η θυλακίτιδα, το μολυσματικό κηρίο,η εν τω βάθει πυώδης δερματίτιδα, και η ονυχομύκωση.
Γάτα : Περιγεγραμμένες εστίες αλωπεκίας – υποτρίχωσης στο κεφάλι και τα άκρα, διαταραχές του χρωματισμού δέρματος και τριχών, συμμετρική αλωπεκία, κεχροειδής δερματίτιδα, ξηρή δερματίτιδα, υποδόρια οζίδια.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα και στις εργαστηριακές εξετάσεις : Λυχνία του Wood, μικροσκοπική εξέταση τριχών και εφελκίδων με διάλυμα χλωροφαινόλης ή ΚΟΗ, καλλιέργεια σε υποστρώματα Sabouraud και DTM και η βιοψία του δέρματος.

Αντιμετώπιση

Στην αρχή γίνεται κούρεμα του ζώου στην προσβεβλημένη περιοχή. Στην εντοπισμένη μορφή γίνεται τοπική θεραπεία με κρέμες, λοσιόν ή γαλακτώματα με τις δραστικές ουσίες ενιλκοναζόλη, κλοτριμαζόλη, μικοναζόλη. Στη γενικευμένη μορφή τριχοφυτίασης χορηγούνται μυκητοστατικά (γκριζεοφουλβίνη) ή μυκητοκτόνα φάρμακα (κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη).

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

Η Τριχοφυτίαση μεταδίδεται στον άνθρωπο.