παιδικες αρρωστιες | τρανσαμινάσες | χοληστερινη | ευερεθιστο εντερο και συμπτωματα | καρφιδα δοντι

Δερματοφυτίαση - Τριχοφυτίαση


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι μία από τις πιό συχνές δερματοπάθειες του σκύλου και της γάτας, που οφείλεται στους μύκητες Microsporum canis, Microsporum gypseum και Trichophyton mentagrophytes.

Παθογένεια

Η δερματοφυτίαση εμφανίζεται συχνότερα στα τροπικά και εύκρατα κλίματα, σε νεαρά κυρίως ζώα με κακή διατροφή. Συχνά υποβοηθούν οι καταστάσεις ανοσοπενίας - ανοσοκαταστολής. Η μόλυνση γίνεται με δερματόφυτα που βρίσκονται πάνω στο δέρμα και το περιβάλλον. Στο περιβάλλον ζουν για χρόνια. Πολύ συχνά υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς.

Κλινική εικόνα

Σκύλος : Εμφανίζονται κυκλικές περιγεγραμμένες αλλοιώσεις με διαφορετική διάμετρο, που στην επιφάνειά τους έχουν ήπιο ερύθημα και φολίδες. Αυτές οι αλλοιώσεις εντοπίζονται κυρίως στα άκρα και το κεφάλι, το δε μέγεθός τους αυξάνει περιμετρικά. Στη συνέχεια η νόσος εμφανίζεται με διάφορες πιό εξελιγμένες μορφές όπως η θυλακίτιδα, το μολυσματικό κηρίο,η εν τω βάθει πυώδης δερματίτιδα, και η ονυχομύκωση.
Γάτα : Περιγεγραμμένες εστίες αλωπεκίας - υποτρίχωσης στο κεφάλι και τα άκρα, διαταραχές του χρωματισμού δέρματος και τριχών, συμμετρική αλωπεκία, κεχροειδής δερματίτιδα, ξηρή δερματίτιδα, υποδόρια οζίδια.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα και στις εργαστηριακές εξετάσεις : Λυχνία του Wood, μικροσκοπική εξέταση τριχών και εφελκίδων με διάλυμα χλωροφαινόλης ή ΚΟΗ, καλλιέργεια σε υποστρώματα Sabouraud και DTM και η βιοψία του δέρματος.

Αντιμετώπιση

Στην αρχή γίνεται κούρεμα του ζώου στην προσβεβλημένη περιοχή. Στην εντοπισμένη μορφή γίνεται τοπική θεραπεία με κρέμες, λοσιόν ή γαλακτώματα με τις δραστικές ουσίες ενιλκοναζόλη, κλοτριμαζόλη, μικοναζόλη. Στη γενικευμένη μορφή τριχοφυτίασης χορηγούνται μυκητοστατικά (γκριζεοφουλβίνη) ή μυκητοκτόνα φάρμακα (κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη).

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

Η Τριχοφυτίαση μεταδίδεται στον άνθρωπο.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.