Προετοιμασία για κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι συχνά απαραίτητη εξέταση, ιδίως μετά την ηλικία των 40-45 ετών.

Έχοντας ή μη συμπτώματα π.χ αίμα στα κόπρανα ή κάποιο οικογενειακό ιστορικό προδιάθεσης καρκίνου παχέος εντέρου. Διαρκεί από μισή ώρα έως μία ώρα. Πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης χορηγείται μέθη ή νάρκωση.

Το εύκαμπτο όργανο (κολονοσκόπιο) εισάγεται στον πρωκτό και προχωρά ως το τέλος του παχέος εντέρου, αλλά και στο κατώτερο τμήμα του τελικού ειλεού του λεπτού εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 3η συχνότερη αιτία θανάτου σχετιζόμενη με καρκίνο στις Η.Π.Α τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες.

Χρειάζεται να φτιάξετε ένα πλάνο δίαιτας τρείς ή τέσσερις μέρες πριν τη διαδικασία καθαρισμού του εντέρου. Οι τροφές που πρέπει να προτιμήσετε πρέπει να είναι εύπεπτες με μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως ρύζι, άπαχο κρέας και φρούτα χωρίς φλούδα κ.α. Αποφύγετε ωμά λαχανικά, λιπαρά φαγητά, ξηρούς καρπούς.

Την τελευταία ημέρα της προετοιμασίας σας, δεν επιτρέπεται να φάτε στερεά τροφή και μπορείτε να πίνετε μόνο διαυγή υγρά. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη σωστή ενυδάτωση καταναλώνοντας πολλά υγρά, όπως διαυγές ζωμό, ροφήματα ηλεκτρολυτών και λευκούς χυμούς όπως μήλο, ανανά ή λευκό σταφύλι. Τσάι, χαμομήλι και λίγη ποσότητα καφέ που δεν αφήνει «κατακάθι» είναι επιτρεπτό.

Το ανοιχτό κίτρινο ζελέ είναι εντάξει για κατανάλωση, αλλά το κόκκινο, μοβ ή μπλε ζελέ δεν είναι. Ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει δύσκολα το εσωτερικό του εντέρου εάν λερωθεί από βαφές. Επιπλέον, μείνετε μακριά από αδιαφανή ποτά όπως γάλα, χυμός μανταρίνι και χυμός πορτοκαλιού. Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ.

Για να αφαιρέσετε τυχόν εντερικό περιεχόμενο από το έντερό σας ο γιατρός σας (σχεδόν πάντα) σας έχει συστήσει ένα ισχυρό καθαρτικό. Σήμερα, η πλειοψηφία των γιατρών συμβουλεύει τη λήψη του δύο φορές την ημέρα. Έξι έως επτά ώρες πριν από την κολονοσκόπηση, παίρνετε το υπόλοιπο μισό ή τρία τέταρτα του διαλύματος. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία νωρίς το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, εάν η εξέταση σας είναι το πρωί και μπορείτε να ολοκληρώσετε τη δόση τα μεσάνυχτα. Μπορείτε να πάρετε το μισό ποσό το προηγούμενο βράδυ και το υπόλοιπο μισό το πρωί, εάν η εξέταση σας είναι αργά το απόγευμα. Αυτές οι οδηγίες είναι προτάσεις. Το χρονοδιάγραμμά σας θα καθοριστεί από τον δικό σας γιατρό.

Εάν, δυσκολεύεστε στη λήψη του καθαρτικού πρέπει συνδυάστε το μ’ ένα ισοτονικό λευκό ρόφημα—ένα δημοφιλές ρόφημα μεταξύ των αθλητών—ή με έναν λευκό χυμό όπως ανανά, μήλο ή σταφύλι. Χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι, πιείτε το. Βάλτε το στο πίσω μέρος της γλώσσας σας. Ως αποτέλεσμα, περιορίζετε τη γευστική επιφάνεια. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία, συνδυάστε το καθαρτικό και το αρωματικό «ρόφημα» και φυλάξτε το στο ψυγείο. Μερικές φορές είναι πιο απλό να καταπιείτε παγωμένα διαλύματα.

Για να αποφύγετε τη γεύση των καθαρτικών, βάλτε περιστασιακά κάποια σκληρή καραμέλα στο στόμα σας ή στύψτε λίγο χυμό λεμονιού και πιείτε το αφού πάρετε μια δόση. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε για 3 έως 4 ώρες πριν από την κολονοσκόπηση.

Μπορεί να υπάρξει κάποιος ερεθισμός ως αποτέλεσμα της διαρροής του σκευάσματος καθαρισμού του εντέρου. Χρησιμοποιήστε κατάλληλες ηρεμιστικές, αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές λοσιόν, συμπεριλαμβανομένης της αλόης και της βιταμίνης Ε. Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένα διαλύματα καθαρισμού που περιέχουν χαμομήλι και ηρεμιστικά συστατικά (συνιστώνται επίσης για τις αιμορροΐδες ή την περιοχή του πρωκτού γενικότερα).

Επενδύστε λίγο επιπλέον σε χαρτί υγείας υψηλής ποιότητας ή χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα. Ο ερεθισμός μπορεί να μειωθεί με ένα μπάνιο ή ένα δροσερό, υγρό πανί. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λάδι που μπορεί επίσης να προσφέρει ηρεμιστική άνεση.

Χρειάζεται οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν έχετε φαρμακευτική αλλεργία. Επίσης, εάν έχετε προβλήματα με τους πνεύμονες ή την καρδιά ή αν έχετε διαβήτη. Εάν παίρνετε φάρμακα που παρεμβαίνουν στην πήξη του αίματος.

Ακόμα, αν ο καρδιολόγος σας έχει συστήσει τη λήψη αντιβιοτικών πριν από μια οδοντιατρική ή χειρουργική επέμβαση ή εάν έχετε προσθετική καρδιακή βαλβίδα. Μπορεί να σας ζητηθεί αντιβιοτικό πριν την κολονοσκόπηση. Πότε και εάν πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που χρησιμοποιείτε τακτικά.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα πρέπει να έχετε κανονίσει έναν συνοδό, ώστε να σας οδηγήσει στο σπίτι μετά την κολονοσκόπηση. Δεδομένου ότι θα λάβετε κατασταλτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν είναι ασφαλές να οδηγήσετε για τουλάχιστον 8 ώρες μετά. Σε κάθε περίπτωση μετά από 24 ώρες θα είστε εντάξει για οποιαδήποτε εργασία θέλετε να διευθετήσετε.

Προσπαθήστε να μην αμελήσετε αυτή τη σωτήρια εξέταση, ακόμα και αν αισθάνεστε άβολα και φοβάστε για την έκβαση της. Η πρόληψη σώζει ζωές γι’ αυτό τολμήστε το! Επίσης, καλό είναι να κάνετε και ανάλυση δείγματος κοπρανων, αφου προσφέρει ένα επιπλέον “όπλο” στη φαρέτρα της πρόληψης.