Γιατί οι πονοκέφαλοι είναι πιο συχνοί το καλοκαίρι;

Ο πονοκέφαλος τείνει να αυξάνεται ως φαινόμενο το καλοκαίρι λόγω του ζεστού καιρού και των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στο σώμα. Η αιτία πολλές φορές δεν είναι αυτή καθαυτή η ζέστη αλλά κάποιο αποτέλεσμά της.

Για παράδειγμα η αφυδάτωση είναι μια πολύ συχνή αιτία πονοκεφάλου η οποία μπορεί να προκληθεί όταν υπάρχει έλλειψη υγρών και πραγματοποιείται συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η αφυδάτωση είναι συχνότερα αποτέλεσμα της αυξημένης ζέστης ή της έντονης σωματικής άσκησης.

Πέρα από την έκθεση στο έντονο ηλιακό φως ο πονοκέφαλος ενδέχεται να εμφανιστεί και ως σύμπτωμα της εξάντλησης που προκαλείται από την θερμότητα ή της θερμοπληξίας, φαινόμενα που πληθαίνουν τους θερινούς μήνες όταν ένα άτομο βρίσκεται σε πολύ θερμό περιβάλλον ή υπάρχει έντονη σωματική άσκηση σε συνθήκες ζέστης.

Αυτό που είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη εκτός των άλλων, είναι η αλλαγή του προγράμματος μας κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Οι διακοπές, το άστατο πρόγραμμα που μπορεί να υπάρχει στην καθημερινότητά μας αλλά και οι αλλαγές που γίνονται είτε στον ύπνο μας είτε στα γεύματα που ακολουθούμε στην διατροφή μας είναι καθοριστικοί παράγοντες που συντελούν στην δημιουργία των πονοκεφάλων.

Στις περιπτώσεις που η ζέστη είναι η βασική αιτία ενός πονοκεφάλου ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει κι άλλα συμπτώματα όπως: αίσθημα της κόπωσης, εφίδρωση, ναυτία με τάση για εμετό, ζάλη, αδυναμία, κράμπες στους μύες, ταχυπαλμία ακόμη και λιποθυμία.

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το καλοκαίρι την υπέρμετρη έκθεση στο ηλιακό φως και την έντονη σωματική άσκηση εφόσον κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες. Καλό είναι να προγραμματίζουμε όταν αυτό είναι εφικτό τις υποχρεώσεις και τις δουλειές μας σε απογευματινές ώρες που υπάρχει περισσότερη δροσιά.

Ιδανικά, καλό είναι να προτιμάμε μέρη με σκιά ενώ απαραίτητο είναι να προστατευόμαστε με τα απαραίτητα γυαλιά και καπέλο όταν κυκλοφορούμε έξω, ενυδατώνοντας συχνά τον οργανισμό μας και καταναλώνοντας άφθονο νερό, χωρίς φυσικά να παραλείπουμε τα γεύματα της ημέρας.

Τα υγρά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή καφεΐνης όπως τα αναψυκτικά και το αλκοόλ είναι στην κατηγορία που θα πρέπει να περιορίσουμε ενώ η τήρηση στο πρόγραμμα του φαγητού και του ύπνου μπορούν να μας γλιτώσουν από επώδυνα περιστατικά πονοκεφάλων.

Σε περιπτώσεις που το φαινόμενο του πονοκέφαλου είναι συχνό και δεν υποχωρεί παρότι ακολουθούμε τις απαραίτητες οδηγίες και προφυλάξεις που χρειάζονται, θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν γιατρό προκειμένου να μας εξετάσει και εφόσον προσδιοριστούν οι αιτίες να μας κατευθύνει ανάλογα, συστήνοντας την κατάλληλη θεραπεία.

Η ειδικότητα του γιατρού που είναι αρμόδια να εξετάσει θέματα πονοκεφάλων είναι ο νευρολόγος.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση