Ορογονοθυλακίτιδα

Η ορογονοθυλακίτιδα είναι φλεγμονή ενός σάκου γεμάτου με υγρό που σχηματίζει τον ορογόνο θύλακο. Οποιοσδήποτε από τους 13 ορογόνους θύλακες γύρω από το γόνατο μπορεί να υποστεί φλεγμονή και να προκαλέσει πόνο.

Οι πιο συνηθισμένοι ορογόνοι θύλακες που υφίστανται φλεγμονή είναι γύρο από την επιγονατίδα και είναι επειδή υφίστανται επαναλαμβανόμενες δυνάμεις τριβής, όπως στους επαγγελματίες που γονατίζουν πολύ, π.χ. ξυλουργοί, υδραυλικοί, κεραμοποιοί.

Η ορογονοθυλακίτιδα στο οπίσθιο μέρος του γόνατος (επίσης γνωστή ως κύστη Baker) προέρχεται από τη συσσώρευση υγρού στο αρθριτικό γόνατο.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόληψης όπως προστατευτικές επιγονατίδες ειδικά για όσους γονατίζουν πολύ, παίρνοντας τακτικά διαλείμματα όταν πρέπει να γονατίσετε, αποφύγετε να κρατάτε τα γόνατά σας πολύ λυγισμένα, βάζοντας πάγο στο γόνατο μετά από περίοδο παρατεταμένου γονατίσματος και στάσης οκλαδόν και να χάστε βάρος ώστε να αποφορτίσετε τις δυνάμεις που ασκούνται στο αρθριτικό γόνατο.

Συντηρητική αγωγή

Η συντηρητική αγωγή συνήθως ενδείκνυται και αποτελείται από επίδεση, ανάρροπη θέση σκέλους, αποφυγή τριβής στην περιοχή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παρακέντηση αφαιρώντας υγρό εάν η θυλακίτιδα είναι πολύ πρησμένη.

Εάν μολυνθεί ο θύλακος, χρειάζονται αντιβιοτικά είτε ενδοφλέβια είτε από του στόματος, αναλόγως με τη βαρύτητα της μόλυνσης.

Χειρουργική αγωγή

Η χειρουργική επέμβαση σπάνια ενδείκνυται επειδή το υγρό μπορεί να επανασυσσωρευθεί, έτσι η έκθεση σε μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην είναι αναγκαία.

Η χειρουργική ουλή έχει ιστορικό κακής επούλωσης και μπορεί να προκαλέσει χρόνιο παραγωγικό συρίγγιο – σχηματίζεται μια οδός μεταξύ του δέρματος και του θυλάκου και το υγρό συνεχίζει να εξέρχεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του ορογόνου θυλάκου.

Ορογονοθυλακίτιδα

Kύστη Baker

Εισαγωγή στην άρθρωση του γόνατος