Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος: Αναθεώρηση της Ανακατασκευής του

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους συνδέσμους στο γόνατο και βρίσκεται στη μέση του γόνατος.

Eμποδίζει της υπερβολική πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό και παρέχει στροφική σταθερότητα. Η ρήξη συμβαίνει συχνότερα (70%) λόγω ενός ανέπαφου τραυματισμού, κατά τη διάρκεια ταχείας αλλαγής κατεύθυνσης, στροφής ή άτσαλης προσγείωσης μετά από άλμα.

Ο πρόσθιος χιαστός παρέχει όχι μόνο σταθερότητα στο γόνατο, αλλά έχει υποδοχείς ιδιοδεκτικότητας οι οποίοι είναι ειδικοί υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για την αίσθηση της κίνησης του σώματος και τη θέση στο χώρο.

Επομένως, με έναν τραυματισμό πρόσθιου χιαστού χρειάζεται πολύς χρόνος για την αποκατάσταση για να βελτιωθεί αυτή η αίσθηση της θέσης της άρθρωσης, ώστε να αποφευχθεί η τοποθέτηση του γόνατος σε μια θέση που διακινδυνεύει να εκθέσει το μόσχευμα του προσθίου χιαστού σε υπερβολικές πιέσεις.

Τι είναι η ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού

Η ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού είναι μία από τις πιο συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις με πάνω από 200.000 να πραγματοποιούνται ετησίως μόνο στις ΗΠΑ. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ανακατασκευών πρόσθιου χιαστού που πραγματοποιούνται, έτσι αυξάνονται και οι αποτυχίες και ο αριθμός των αναθεωρήσεων των ανακατασκευών πρόσθιου χιαστού.

Η αποτυχία της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού μπορεί να οφείλεται στη ρήξη του πρόσθιου χιαστού μοσχεύματος ή από υπολειπόμενη αστάθεια στην οποία οι ασθενείς αισθάνονται ότι το γόνατό τους είναι ασταθές (ειδικά όταν στρέφεται) παρά την ακεραιότητα του πρόσθιου χιαστού.

Τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού δεν είναι τόσο καλά όσο η αρχική ανακατασκευή του προσθίου χιαστού. Για αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο η εξασφάλιση της σωστής μετεγχειρητικής αποκατάστασης αλλά και η επιλογή ενός χειρουργού που ειδικεύεται στις ανακατασκευές του προσθίου χιαστού.

Το 15-30% των αθλητών μετά από ανακατασκευή προσθίου χιαστού παραπονιούνται για συνεχιζόμενο πόνο, μόνιμη αστάθεια, και αδυναμία επανόδου στο ίδιο επίπεδο ανταγωνισμού.

Η αποτυχία μιας ανακατασκευής πρόσθιου χιαστού θεωρείται υπαρκτή όταν η σταθερότητα του γόνατος δεν αποκαθίσταται κατά τη στροφή του γόνατος και οι ασθενείς νιώθουν το γόνατο «να φεύγει» όταν στρέφουν το γόνατο γρήγορα.

Κάθε φορά που το γόνατο «φεύγει», θέτει την επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου και τους μηνίσκους σε κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού.

Λόγοι αποτυχίας

Οι λόγοι αποτυχίας της ανακατασκευή του προσθίου χιαστού στον πρώτο χρόνο οφείλεται συνήθως σε χειρουργικά τεχνικά σφάλματα όπως κακή τοποθέτηση των σηράγγων του μοσχεύματος, αδιάγνωστοι πρόσθετοι τραυματισμοί που δεν αντιμετωπίστηκαν κατά την αρχική επέμβαση (ρήξη άλλων συνδέσμων, ρήξη μηνίσκου), πρόωρη επιστροφή στην άθληση, ανεπαρκής ή υπερβολικά επιθετική αποκατάσταση.

Μελέτες επανειλημμένως έχουν δείξει ότι η ανακατασκευή του προσθίου χιαστού από έναν εξειδικευμένο στις αθλητικές κακώσεις στο γόνατο έχουν καλύτερα αποτελέσματα επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά τις επιπρόσθετες βλάβες, στην καλύτερη τοποθέτηση των σηραγγών για να διάγνωση και να αντιμετωπίσει άλλους παραμέτρους που μειώνουν το ρίσκο επαναρήξης.

Εξωαρθρική τενόδεση

Ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η προσθήκη εξωαρθρικής τενόδεσης σε μια αναθεώρηση ανακατασκευής του προσθίου χιαστού μειώνει τη ρήξη του μοσχεύματος πρόσθιου χιαστού κατά 40% και μειώνει το αίσθημα αστάθειας. Γι’αυτό τον λόγο εκτελείται (κατά κανόνα) από τον γράφοντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε αντίθεση με τις πρώιμες αποτυχίες όπου τα χειρουργικά λάθη είναι πιο διαδεδομένα, οι όψιμες αποτυχίες (πάνω από ένα χρόνο) οφείλονται συνήθως σε τραυματικό γεγονός όπως στην επιστροφή στον αθλητισμό με ή χωρίς επαρκή αποκατάσταση, κακή τοποθέτηση μοσχευμάτων, σημαντική δυσκαμψία του γόνατος.

Εάν η αποκατάσταση είναι ανεπαρκής, ο πρόσθιος χιαστός μπορεί να τραυματιστεί ακόμη και με μικρό τραύμα, καθώς οι μύες είναι πολύ αδύναμοι για να εκτονώσουν τις πιέσεις στον πρόσθιο χιαστό, και η κακή ισορροπία θέτει το γόνατο σε επικίνδυνη θέση.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις διάφορες αιτίες αποτυχίας ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού, πως συνδέονται οι αιτίες αποτυχίας με το χρονικό σημείο μετά το χειρουργείο, εάν η αναθεώρηση μπορεί να γίνει σε ένα ή δυο στάδια, επιλογές μοσχεύματος, ο ωφέλιμος ρόλος της εξωαρθρικής τενόδεσης, πότε θα μπορούσε ο ασθενής να επιστρέψει στον αθλητισμό, το αποτελέσματα της αναθεώρησης και πως να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να χρειαστεί επέμβαση αναθεώρησης της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Εξωαρθρική τενόδεση

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών