Διαταραχές ευθυγράμμισης κάτω άκρων

Η διαταραχή της ευθυγράμμισης των κάτω άκρων σημαίνει ότι υπάρχει παραμόρφωση στο άκρο όταν το κοιτάζετε από διάφορες πλευρές. Για να λειτουργήσει καλά το γόνατο και να παραμείνει υγιές, πρέπει να είναι σωστά ευθυγραμμισμένο.

Όταν υπάρχει διαταραχή της ευθυγράμμισης των κάτω άκρων, οι δυνάμεις μεταφέρονται στη μία πλευρά της άρθρωσης του γόνατος προκαλώντας μεγαλύτερες δυνάμεις και φθορά σε αυτή την πλευρά και εν τέλη πρώιμη αρθρίτιδα και πόνο στον ασθενή.

Επηρεάζει δυσμενώς τη μυϊκή λειτουργία και συνδέσμους γύρω από το γόνατο, γεγονός που έχει συνέπειες στην κίνηση και τη σταθερότητα. Επομένως αλλάζουν οι δυνάμεις και στις άλλες αρθρώσεις του κάτω άκρου και της οσφυϊκής χώρας προκαλώντας και σε αυτά (αλλά σε λιγότερη ένταση) φθορά και πόνο.

Οι αιτίες της διαταραχής της ευθυγράμμισης των κάτω άκρων μπορεί να είναι αναπτυξιακές, μετά από τραύμα στο κάτω άκρο και εκφυλιστικές λόγω φθοράς στη μία πλευρά της άρθρωσης.

Μία γραμμή από το κέντρο του ισχίου στο κέντρο της ποδοκνημικής πρέπει να διασχίζει το μέσο του γόνατος. Αυτός είναι ο μηχανικός άξονας του κάτου άκρου και δείχνει πού ασκούνται οι δυνάμεις στο γόνατο κατά την όρθια στάση. Σε ένα τέτοιο σενάριο οι δυνάμεις είναι ισορροπημένες γύρω από το γόνατο.

Τι είναι ραιβότητα και τι βλαισότητα

Όταν ο μηχανικός άξονας περνά από την εσωτερική πλευρά του μέσου του γόνατος αυτό ονομάζεται ραιβότητα, ενώ όταν περνάει από την εξωτερική πλευρά του μέσου του γόνατος αυτό ονομάζεται βλαισότητα. Ραιβότητα είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή ευθυγράμμισης.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

H θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, τα συμπτώματά τους, την αιτία της κακής ευθυγράμμισης, το ποσοστό εξέλιξης της παραμόρφωσης, τις προσδοκίες του ασθενούς και τη συνολική σωματική τους υγεία.

Οι συντηρητικές επιλογές είναι η ενδυνάμωση των μυών του κάτω άκρου και του κορμού, απώλεια βάρους, βάζοντας πάτους στο παπούτσι αν έχει πλατυποδία και χρήση ειδικού διορθωτικού κηδεμόνα που ασκεί δύναμη στο γόνατο ώστε να διόρθωση μερικώς την διαταραχή ευθυγράμμισης. Αν και μπορεί ο νάρθηκας να ανακουφίσει τον πόνο είναι δύσκολο να φορεθούν μακροχρόνια λόγω πίεσης που ασκείται γύρω από το γόνατο.

Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να ευθυγραμμίσει ξανά το κάτω άκρο έτσι ώστε οι δυνάμεις να μετατοπιστούν μακριά από την φθαρμένη επώδυνη πλευρά προκειμένου να ανακουφίσουν τον πόνο και να παρατείνουν τη ζωή της αρθρικής επιφάνειας και να αποφύγουν την ανάγκη πρόωρης αρθροπλαστικής.

Υπάρχουν διάφορες οστεοτομίες που μπορούν να γίνουν γύρω από το γόνατο για να επιτευχθεί η ευθυγράμμιση του κάτου άκρου.

Μάθετε περισσότερα

Μάθετε περισσότερα για τις συνέπειες, τις αιτίες, την μηχανική εξήγηση, πως αλλάζει καθώς μεγαλώνει το παιδί, τα συμπτώματα, τι μπορείτε να κάνετε, ο ρόλος και ο σκοπός της οστεοτομίας, η βιολογική διατήρηση του γόνατος και οι διάφορες θεραπευτικές επιλογές.

Οστεοτομίες γύρο από το γόνατο

Αρθρίτιδα του Γόνατος

Άρθρωση του γόνατος

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση