πως γινεται το σπινθηρογραφημα καρδιας | φρενικο νευρο | βραστα δαμασκηνα | βουβωνοκήλη

Αποτυπώματα


Άλλες ονομασίες

Μέτρα

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Τ’ αποτυπώματα είναι μια διαδικασία με την βοήθεια της οποίας αναπαράγουμε ένα πιστό αντίγραφο των ούλων και των δοντιών σε γύψο, προκειμένου να κατασκευάσουμε μία προσθετική εργασία όπως παραδείγματος χάρη, μια γέφυρα ή μια ολική οδοντοστοιχία.

Τα αποτυπώματα ή όπως είναι πιο γνωστά τα μέτρα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στάδια στην κατασκευή μιας προσθετικής εργασίας, κινητής (μασέλας) ή ακίνητης (γέφυρας). Σκοπός των αποτυπωμάτων είναι η όσο το δυνατόν πιο πιστή αντιγραφή σε γύψο των δοντιών και των ούλων της πάνω και της κάτω γνάθου και του τρόπου με τον οποίο τα δόντια έρχονται σε επαφή. Τα αντίγραφα αυτά λέγονται εκμαγεία και τοποθετούνται σε ένα ειδικό μηχάνημα τον αρθρωτήρα το οποίο μιμείται τον τρόπο που ανοίγει και κλείνει το στόμα και ρυθμίζεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή. Ετσι ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει μια εργασία η οποία θα ταιριάζει απόλυτα στο στόμα του ασθενή πράγμα απαραίτητο για την επιτυχία της. Είναι φανερό λοιπόν ότι η απόλυτη ακρίβεια είναι το ζητούμενο από ένα σωστό αποτύπωμα. Τ’ αποτυπώματα παίρνονται στο οδοντιατρείο με την βοήθεια ειδικών υλικών που τοποθετούνται μέσα στο στόμα με ειδικά δισκάρια. Αφού πήξει το υλικό μέσα στο στόμα, βγαίνει από το στόμα το δισκάριο και ελέγχεται αν έχουν αποτυπωθεί με ακρίβεια όλες οι λεπτομέρειες που θέλουμε. Αν όλα είναι εντάξει, ο οδοντίατρος ή ο οδοντοτεχνίτης θα γεμίσει το δισκάριο με το υλικό με υγρό γύψο που όταν πήξει θα αποδίδει το δόντια και τα ούλα του ασθενή με απόλυτη ακρίβεια. Να τονίσουμε εδώ ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την λήψη των αποτυπωμάτων είναι εντελώς ακίνδυνα και ότι όλη η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και το δισκάριο μένει στο στόμα για 3 λεπτά το πολύ. Μερικές φορές ίσως υπάρξει μια ελαφριά τάση για εμετό. Τελειώνοντας να παρατηρήσουμε ότι μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί ο οδοντίατρος να ξαναπάρει το αποτύπωμα όταν αυτό δεν είναι επιτυχημένο. Δείξτε υπομονή και σκεφτείτε ότι απ’ αυτήν την διαδικασία εξαρτάται η επιτυχία όλης της εργασίας που κάνετε.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.