Κρήτη: Κέντρο αναφοράς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας

Κρήτη: Κέντρο αναφοράς της διεθνούς επιστημονικής κοινότηταςTο 5ο Ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο «Πρόοδοι στην Ογκολογία» και το 3ο Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο «Μοριακής Ιατρικής» πραγματοποιείται στο Ξενοδοχείο Knossos Royal Village, στη Χερσόνησο της Κρήτης από 19 εως 21 Οκτωβρίου 2000. Υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης και των επιστημονικών περιοδικών International Journal of Oncology, Oncology Reports και International Journal of Molecular Medicine, θα παρουσιαστούν οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του καρκίνου και γενικότερα διαδεδομένων νοσημάτων του ανθρώπου (αθηροσκλήρωση, υπέρταση, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοάνοσα νοσήματα, AIDS, ηπατίτιδα κ.α.).

400 και πλέον διεθνούς φήμης καθηγητές, από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Αμερικής, Ευρώπης και Ιαπωνίας, θα παρουσιάσουν τα αδημοσίευτα αποτελέσματα των ερευνητικών προσπαθειών τους, καλύπτοντας θέματα έγκαιρης διάγνωσης, πρόγνωσης και θεραπείας των παραπάνω νοσημάτων και θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν με συναδέλφους τους που προσεγγίζουν τους ίδιους στόχους από διαφορετική οπτική γωνία. Οι επιστημονικές συνεδριάσεις περιλαμβάνουν ομιλίες και σύντομες προφορικές παρουσιάσεις που θα δοθούν παράλληλα σε τέσσερις αίθουσες οργανωμένες κατά θέμα, ενώ στο περιθώριο αυτών θα λειτουργήσει έκθεση παρουσιάσεων σε πόστερ.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτριος Α. Σπαντίδος είναι ο επικεφαλής μιας από της πλέον δραστήριες ερευνητικά ομάδες στον Ευρωπαϊκό χώρο. Η ομάδα αυτή θα παρουσιάσει τα πρωτοποριακά αποτελέσματά της που αφορούν το ρόλο ογκογονιδίων και ογκοκατασταλτικών γονιδίων, καθώς και των μεταλλάξεων και πολυμορφισμών τους στον καρκίνο και σε άλλες μη καρκινικές καταστάσεις, την αναζήτηση της Μοριακής βάσης ιδιοπαθών νόσων του πνεύμονα, νέες διαγνωστικές προσεγγίσεις στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, καθώς και γενετικούς προδιαθεσικούς παράγοντες στον καρκίνο του μαστού.

Προαναγγέλλοντας την έναρξη των εργασιών των δύο παράλληλων συνεδρίων, ο καθηγητής εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον αριθμό των υποβαλλόμενων συμμετοχών και επισήμανε την σπουδαιότητα της ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως εκεί βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας της επιστημονικής προσπάθειας. Όπως πρώτοι οι Έλληνες δίδαξαν, η διαλεκτική της επιστήμης είναι η οδός για την ίαση και των πιο πολύπλοκων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος. Ο συντονισμός της επιστημονικής προσπάθειας προς κοινές κατευθύνσεις είναι απολύτως απαραίτητος για να μην είναι η έρευνα αυτοσκοπός αλλά ουσία και αποτέλεσμα. Η επίλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ένας σταθμός στην πορεία του είδους μας στο ιστορικό γίγνεσθαι, γέννησε παράλληλα ενθουσιασμό, αισιοδοξία, φόβο και ανησυχία. Ο επιστημονικός κόσμος είδε να ανοίγεται ο δρόμος της θεραπείας ασθενειών που βασανίζουν πάμπολλους συνανθρώπους μας. Στην αντίπερα όχθη όμως, πλήθος ερωτημάτων ηθικής, νομικής και οικονομικής φύσεως έρχονται να ζητήσουν επιτακτικά απάντηση από κάθε κοινωνία. Απέναντι σε όλα αυτά στέκεται ο επιστήμονας του σήμερα και του αύριο, γνωρίζοντας καλά πως η ταχύτητα των εξελίξεων και ανακαλύψεων στο χώρο του είναι ραγδαία, όσο μεγάλη είναι η απαίτηση του κόσμου για την θεραπεία ασθενειών. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται τα δύο αυτά συνέδρια. Με επίγνωση και σεβασμό στον άνθρωπο, παρουσιάζονται τα στιγμιότυπα αυτής της χρυσής χρονιάς της Βιο-ιατρικής, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της. Η επιλογή του σημείου συνάντησης δεν είναι τυχαία. Η Κρήτη, κοιτίδα του πολιτισμού, με μια ιστορία 5000 χρόνων, γίνεται και πάλι σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης των επιφανών και διαπρεπών ανθρώπων της Επιστήμης της Υγείας και ο σύγχρονος κόσμος στρέφει τα μάτια του εκεί που αυτή γεννήθηκε.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση