Η κύηση του πρώτου ανθρώπινου κλώνου κρύβει κινδύνους για τη μητέρα

Τον προσεχή Νοέμβριο το πρώτο κλωνοποιημένο παιδί στον κόσμο θα γεννηθεί, εάν πράγματι η είδηση αληθεύει. Αλλά ακόμη κι αν το παιδί είναι υγιές η μητέρα ενδέχεται να εκδηλώσει μια σπάνια μορφή επιθετικού καρκίνου στα γεννητικά όργανα, το κακόηθες συγκυτίωμα, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες σε άρθρό τους, που δημοσιεύει στο τελευταίο τεύχος της, η βρετανική επιθεώρηση “New Scientist”.

Η είδηση έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Gulf News”, σύμφωνα με το οποίο ο ιταλός γυναικολόγος Σεβερίνο Αντινόρι είπε σε συνέδριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι μια γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν, είναι ήδη έγκυος στην όγδοη εβδομάδα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ενώ ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα της πληροφορίας αυτής.

Ο Δρ. Αντινόρι και ο συνεργάτης του σε αυτό το εγχείρημα, ο Κύπριος κ. Ζαβός που εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν επεκτάθηκαν στο θέμα. Σύμφωνα με την επιθεώρηση, ωστόσο, ένας φίλος του Δρ. Αντινόρι, ο Τζιανκάρλο Καλτζολάρι, δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας “Il Tempo” στη Ρώμη, επιβεβαίωσε ότι ο Αντινόρι του είπε πως η είδηση αληθεύει και ότι ο κλώνος είναι από “μια σημαντική προσωπικότητα και εύπορη”.

“Η διαδικασία της κλωνοποίησης έγινε σε μουσουλμανική χώρα” αναφέρει η επιθεώρηση επικαλούμενη τα λεγόμενα του φίλου του Αντινόρι.

Οποια κι αν είναι η αλήθεια, οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν είναι πολλές. Οι περισσότερες υπενθυμίζουν τις μικρές πιθανότητες της επιτυχίας της κλωνοποίησης, μόνο 1% με 6% των κλωνοποιημένων εμβρύων γεννιούνται, ενώ αριθμός νεογέννητων πεθαίνει πρόωρα, συχνά από δυσμορφίες.

Τα πειράματα το αποδεικνύουν “οι περισσότεροι κλώνοι πεθαίνουν πρόωρα”. Οι “τυχεροί” κλώνοι, οι ελάχιστοι που επιβιώνουν μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές ανωμαλίες που εμφανίζονται μόνο με την πάροδο του χρόνου”, αποκάλυψε ο Ρούντολφ Τζένις, ειδικός στην κλωνοποίηση στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) που χαρακτήρισε “ανεύθυνες” και “απεχθείς” αυτές τις απόπειρες κλωνοποίησης.

Νεοπλασίες όπως καρκίνος των πνευμόνων και λευχαιμίες είναι μερικοί από τους κινδύνους που απειλούν τους κλώνους, υπογράμμιζε τον περασμένο Φεβρουάριο στην επιθεώρηση “Nature Genetics” ο Ιάπωνας Ατσούο Ογκούρα του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων του Τόκιο, μετά από νεκροψία σε κλωνοποιημένα ποντίκια.

Εκτός όμως από τους φόβους για τους κλώνους διατυπώθηκαν και ανησυχίες για την υγεία της μητέρας. Ενδέχεται να εμφανίσει κακόηθες συγκυτίωμα ή χοριοεπιθηλίωμα (όπως λέγεται το καρκίνωμα που αναπτύχθηκε από το χόριο της μήτρας), εκτιμά ο Ρίτσαρντ Γκάρντνερ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας για την Κλωνοποίηση.

Αυτός ο κακοήθης όγκος αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα από τον πλακούντα. Εχει την τάση να διασκορπίζεται γρήγορα μέσω του αίματος, ώστε να κάνει μεταστάσεις. Η αιτία πρόκλησης της νόσου παραμένει ασαφής. Μια απορρύθμιση των γονιδίων που ελέγχουν την ανάπτυξη του πλακούντα, μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας.

Τα πειράματα σε ζώα δείχνουν, πράγματι, ότι τα γονίδια αυτά παραμένουν ενεργά, ενώ δεν θα έπρεπε και έτσι προκαλούν μια αφύσικη ανάπτυξη του πλακούντα, πολύ επικίνδυνη για την υγεία της μητέρας, τονίζουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση