ΣΥΝΔΡΟΜΟ WOLF-PARKINSON-WHITE

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι ένας τύπος αρρυθμίας που οφείλεται στην εκ γενετής ύπαρξη ενός επιπλέον τμήματος (δεματίου) μυοκαρδιακού ιστού, που συνδέει τους κόλπους με τις κοιλίες (παραπληρωματικό δεμάτιο, δεμάτιο του Kent.

Παθογένεια

Πρόκεται για μία εκ γενετής ανατομική παραλλαγή με διάφορους εξωγενείς παράγοντες να επιτείνουν την εμφάνιση των αρρυθμιών (π.χ. φάρμακα, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αλκοόλ, καφεϊνη , συνυπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, εύκολη κόπωση κλπ.). Οι αρρυθμίες που παρατηρούνται στο σύνδρομο WPW έιναι ποικίλες από την πιο αθώα μέχρι δυνητικά θανατηφόρα. Υπάρχει βαθμός κληρονομικής προδιάθεσης και συνιστάται ο ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος συγγενών 1ου βαθμού.

Κλινική εικόνα

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα (τυχαίο εύρημα σε ηλεκτροκαρδιογράφημα).
Σπανιότερα μπορούν να εμφανισθούν:
Αίσθημα παλμών
Αιφνίδια απώλεια αισθήσεων
Πολυουρία
Επιδείνωση συμπτωματολογίας σε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση
Αιφνίδιος θάνατος (νέα άτομα)

Διάγνωση

Γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα όπου η ύπαρξη εμφανούς παραπληρωματικού δεματίου συνοδεύεται απ’ την παρουσία χαρακτηριστικών ηλεκτροκαρδιογραφικών αλλαγών, με κυριώτερη την ύπαρξη κύματος δ (δέλτα).

Αντιμετώπιση

Εξαρτάται από τον βαθμό επικινδυνότητας του δεματίου. Μπορεί να είναι:
Καμμία
Λήψη αντιαρρυθμικών φαρμάκων
Σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, σε επικίνδυνες περιπτώσεις καθώς σε ιδιάζουσες καταστάσεις (π.χ. πιλότοι, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς) η μόνιμη θεραπεία είναι η κατάλυση (ablation) του δεματίου με ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Εξαρτάται από τις «ηλεκτρικές» ιδιότητες του δεματίου. Μπορεί να κυμαίνεται από άριστη ως δυνητικά λίαν επισφαλής. Η περαιτέρω σταδιοποίηση γίνεται αφενός με την κλινική εικόνα και αφετέρου με μία σειρά εξετάσεων όπως: Holter ρυθμού, δοκιμασία κοπώσεως, ηλεκτροφυσιολογική μελέτη.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Συχνά η ύπαρξη του παραπληρωματικού δεματίου δεν είναι εμφανής στο απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα, αλλά γίνεται αντιληπτό με την εμπλοκή του σε μία άλλη μορφή ταχυκαρδίας (κολποκοιλιακή ταχυκαρδία εξ επανεισόδου-βλ.παρακάτω). Σε αυτή την περίπτωση δεν χρησιμοποιείται ο όρος WPW.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση