κουρκουμας | τραυματικος πνευμοθωρακας | διαρροια λεμονι | εξαρτηση νικοτινης | περιοδοντικο | ατονια μητρας

Μουσικοκινητικά Δρώμενα ως Μέσον Θεραπευτικής ΑγωγήςΤην τελευταία δεκαετία αναπτύσσονται σημαντικά οι δημιουργικές θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν την τέχνη. Ιδιαίτερα η μουσικοθεραπεία εντάσσεται πολύ δυναμικά στον χώρο της ιατρικής με τις δύο ακόλουθες κυριότερες εφαρμογές της: τη μουσική ακρόαση που ενεργεί ως φάρμακο -λ.χ. στην καταπολέμηση του πόνου, την αντιμετώπιση του στρες, στις μονάδες εντατικής θεραπείας κ.ά.- και την ενεργό ή βιωματική μουσικοθεραπεία που θα μπορούσε να αποδοθεί επίσης και ως ενεργός μουσική-ψυχοθεραπεία. Επίσης η δραματοθεραπεία, ιδιαίτερα με τη μορφή του θεατρικού παιχνιδιού, μπορεί να βοηθήσει ως θεραπευτική μέθοδος στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της δημιουργικής έκφρασης. Τα άτομα που συμμετέχουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το δυναμικό τους όχι μόνο με λέξεις αλλά και με κινήσεις. Το παιχνίδι και η τέχνη έχουν κοινές ιδιότητες: εκφράζουν συναισθήματα με κάθε μέσο που η φαντασία μπορεί να επινοήσει.
Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται τα κείμενα των εκδηλώσεων του κύκλου αυτού. Στο τέλος των εισηγήσεων ÷οι οποίες έγιναν στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ÷ ακολουθούσε ένα μουσικό/μουσικοκινητικό δρώμενο συναφές με το θέμα τους. Στις μουσικές εκδηλώσεις συμμετείχαν σημαντικά μουσικά σχήματα και γνωστοί Έλληνες σολίστες. O κύκλος ολοκληρώθηκε με έκθεση αντιγράφων αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τις παρακάτω επί μέρους ομιλίες:
«Η μουσική ως φάρμακο: Ανάλυση της μουσικοθεραπείας ως μουσική ακρόαση», Θανάσης Δρίτσας
«Μουσική και θεατρικό παιχνίδι ως αγωγή υγείας», Γιώργος Γαλάντης
«Βιωματική Μουσικοθεραπεία», Ντόρα Ψαλτοπούλου και συνεργάτες της
«Μουσική και Ψυχοσωματική αγωγή στην αρχαία Ελλάδα», Ζώζη Παπαδοπούλου
«Μουσική παιδεία και μουσικά όργανα στην Αρχαία Ελλάδα», Νικόλαος Μπρας

Γίνεται μία παρουσίαση των συντελεστών των μουσικών/μουσικοκινητικών δρώμενων. Ειδικότερα των μουσικών συνόλων «+Κinisis» και «Δαιμονία Νύμφη», του Θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Καλλιθέας, του Εργαστηρίου Μουσικοθεραπείας της κ. Ντόρας Ψαλτοπούλου και του κ. Νικ. Μπρα, κατασκευαστή αντιγράφων αρχαίων ελληνικών οργάνων.

Από τον ομώνυμο κύκλο ομιλιών που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ «Επιστήμης Κοινωνία» κατά το διάστημα από 11 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2003

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.