Το οικογενειακό ιστορικό προειδοποιεί

Μπορεί οι άντρες οι οποίοι έχουν πατέρα ή αδελφό που πάσχει από καρκίνο του προστάτη να γνωρίζουν την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας και σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, όμως η πλειοψηφία αυτών δεν αντιλαμβάνεται τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν και οι ίδιοι. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα επιστημόνων του CHU Nancy-Brabois της Γαλλίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό journal Urology.

Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 139 άντρες ηλικίας 40 έως 70 ετών, των οποίων ο πατέρας ή ο αδελφός είχε εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Η πλειοψηφία αυτών ανήκαν στην λευκή φυλή, είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση και υψηλά εισοδήματα. Τους ζητήθηκε λοιπόν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα εκτιμούσαν τις γνώσεις τους σχετικά με την ασθένεια και το βαθμό στον οποίο αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 98% των αντρών ήταν καλά ενημερωμένο για θέματα σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, όμως μόνο το 62% πίστευε πως είχε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας και πως χρειάζεται να κάνει συστηματικά προληπτικές εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας του.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη αντίδραση των αντρών οφείλεται σε άμυνα του οργανισμού τους και στην ελλιπή ενημέρωση τους από τον οικογενειακό γιατρό. Η πλειοψηφία αυτών αρνείται να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχει, για να μην έρθει αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση