http://www.care.gr/post/1195/emminos-roi | ακροαστικα | μυς κατω ακρων | ιχθιελαια για το έλκος στομάχου

Δροσιστείτε έξυπνα και οικολογικάΠώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την αφόρητη ζέστη; Πως μπορεί να δροσίσει το σπίτι του το καλοκαίρι χωρίς να καταφύγει σε ακριβές και ενεργοβόρες λύσεις; Μήπως υπάρχουν κάποια έξυπνα μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η Greenpeace με ανακοίνωση που εξέδωσε στα πλαίσια της εκστρατείας "Σώστε το κλίμα από το σπίτι σας", που ξεκίνησε η οργάνωση τον Ιανουάριο. Σκοπός της εκστρατείας είναι να ενημερωθούν οι πολίτες, με ποιούς απλούς και οικονομικούς τρόπους, μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπώς τον περιορισμό των ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ας δούμε τι προτείνει η Greenpeace:

Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά και φιλικά προς το περιβάλλον βήματα για να ρίξετε τη θερμοκρασία στην κατοικία σας.

- Τοποθετήστε εξωτερικά σκίαστρα. Προσαρμόστε τα ανάλογα με τον προσανατολισμό, δηλαδή οριζόντια σκίαστρα για τα νότια ανοίγματα και κατακόρυφα για τα ανατολικά και τα δυτικά.

- Αερίστε τα δωμάτια τη νύχτα. Ο διαμπερής νυχτερινός δροσισμός μπορεί να μειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός κτιρίου μέχρι 80%! Αυτό πρακτικά καθιστά την εγκατάσταση κλιματιστικού άχρηστη.

- Η χρήση των ανεμιστήρων οροφής ενισχύει τον αερισμό με ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

- Φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα σε αυλές, κήπους, πεζοδρόμια, ακάλυπτους χώρους. Αφήστε αναρριχώμενα φυτά να αγκαλιάσουν πέργκολες και τοίχους. Θα έχετε περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.

- Προτιμάτε ανοιχτά χρώματα για το βάψιμο των εξωτερικών σας τοίχων. Απομακρύνουν τη ζέστη.

- Για πιο τεχνικές αλλά και πιο αποδοτικές λύσεις εκμεταλλευτείτε τη διαφορά θερμοκρασίας αέρα-εδάφους. Τοποθετήστε ένα υπεδάφιο σύστημα αγωγών που αποτελείται από πλαστικούς ή μεταλλικούς σωλήνες 1 με 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Ο αέρας κυκλοφορεί στο δίκτυο των αγωγών και καθώς η θερμοκρασία του εδάφους είναι χαμηλότερη ψύχεται και εισέρχεται στο κτίριο. Το σύστημα αυτό δροσίζει κατά 5 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, το χειμώνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση. Αν εγκαταστήσετε ένα τέτοια σύστημα δικαιούστε μία φοροαπαλλαγή που φτάνει ως και το 30% της αξίας του συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τις Κλιματικές Αλλαγές (ΥΠΕΧΩΔΕ, Μάρτιος 2002), η εφαρμογή μέτρων φυσικού δροσισμού (σκιασμός και νυχτερινός αερισμός) σε συνδυασμό με ανεμιστήρες οροφής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι 57 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Κι αυτό γιατί όσο λιγότερο ηλεκτρισμό καταναλώνουμε για ψύξη, τόσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα οι σταθμοί που παράγουν ενέργεια από πετρέλαιο και λιγνίτη. Έτσι, κερδίζουμε όχι μόνο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά.

Τι πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι

Ο φυσικός δροσισμός δεν είναι παρά μία σειρά από κινήσεις που βασίζονται στην κοινή λογική. Δεν απαιτεί χρήματα, μόνο φαιά ουσία, επεσήμανε η κ. Μάχη Σιδερίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Για την προώθηση των τεχνικών φυσικού δροσισμού στα κτίρια, η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ την έναρξη μίας εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για τα προσιτά αυτά μέτρα και την άμεση εφαρμογή τους στα κτίρια του Δημοσίου.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.