Δουλέψτε στον υπολογιστή χωρίς να επιβαρύνετε τους μυς σας

Tα άτομα που εργάζονται πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, μπορεί να αισθανθούν μυϊκούς πόνους στην ωμική ζώνη και στον αυχένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Industrial Medicine.

To 50% των ατόμων που κάνει χρήση των υπολογιστών σε καθημερινή βάση, παραμένοντας περισσότερες από 15 ώρες την εβδομάδα μπροστά στην οθόνη, έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, καθώς επίσης να νιώσει πόνους στη περιοχή της πλάτης και του αυχένα.

Επιστήμονες από το Emory University στην Ατλάντα πραγματοποίησαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 632 άτομα που είχαν προσληφθεί πρόσφατα σε εταιρείες. Ολοι τους εργάζονταν τουλάχιστον 15 ώρες την εβδομάδα μπροστά στον υπολογιστή. Τους ζητήθηκε λοιπόν να καταγράφουν καθημερινά τα συμπτώματα που παρουσιάζουν και τον ακριβή χρόνο που αφιερώνουν στον υπολογιστή. Η έρευνα είχε διάρκεια τρία χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 40% των συμμετεχόντων ένιωσαν ενοχλήσεις στους καρπούς και στα χέρια, ενώ το 21% αυτών παρουσίασε κάποιο πρόβλημα πιο σοβαρής μορφής. Μόλις το 1% εμφάνισε το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα! Επιπλέον οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε τέτοιες διαταραχές σε σχέση με τους άντρες.

Τα παραπάνω προβλήματα που εμφανίζουν οι εργαζόμενοι οφείλονται κυρίως στην κακή στάση σώματος κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης και στην ακατάλληλη απόσταση ανάμεσα στο άτομο και στον υπολογιστή.

Εάν λοιπόν θέλετε να προλάβετε μια τέτοια κατάσταση ή να μειώσετε τα συμπτώματα του ήδη υπάρχοντος προβλήματος, το Care σας δίνει τις παρακάτω συμβουλές:

Προσέξτε τον τρόπο που γράφετε στο πληκτρολόγιο. Σιγουρευτείτε πως ο πήχης και ο καρπός των χεριών σας είναι χαλαρός. Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην καρέκλα σας και στον εξοπλισμό του γραφείου σας.

Κάντε συχνά διαλείμματα. Κατά τη διάρκεια τους εκτελέστε μια σειρά διατάσεων για τους μυς του χεριού και του αυχένα.

Δώστε σημασία στα τυχόν συμπτώματα. Εάν αισθάνεστε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στις παραπάνω περιοχές, το οποίο μάλιστα εξελίσσεται σε πόνο, ενημερώστε το γιατρό σας.

Τέλος, ξεκουράστε την ωμική σας ζώνη και τους καρπούς σας τις ημέρες που δεν δουλεύετε. Αποφύγετε να αναλάβετε εργασίες που επιβαρύνουν τις συγκεκριμένες περιοχές και δώστε τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστούν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση