Εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΕΦΕΤ ενόψει Πάσχα

Στα πλαίσια της εντατικοποίησης των ελέγχων της αγοράς ενόψει του Πάσχα, κλιμάκιο επιθεωρητών του ΕΦΕΤ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας εντόπισε αποθήκη ζαχαρωδών προϊόντων, που λειτουργούσε χωρίς άδεια και διακινούσε προϊόντα με παραποίηση των ημερομηνιών διατηρησιμότητας που προορίζονταν για κατανάλωση από μικρά παιδιά.

Δεσμεύτηκαν και καταστράφηκαν ήδη μεγάλες ποσότητες από σοκολατένια αυγά και διάφορα ζαχαρώδη (2.850 Kgr), στα οποία υπήρχε αλλοίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων και ήταν ακατάλληλα προς βρώση, ενώ δεσμεύτηκαν και 1.694 Kgr από διάφορα ζαχαρώδη προϊόντα με παραποιημένες ημερομηνίες λήξεως.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ συνεχίζει τους ελέγχους για τον εντοπισμό των σημείων λιανικής πώλησης που διακινήθηκαν, πιθανόν, αυτά ή ανάλογα προϊόντα προερχόμενα από την παραπάνω επιχείρηση.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά τροφίμων, σε ότι αφορά την επισήμανση και ιδιαίτερα τις ημερομηνίες λήξεως ακόμη και για την κατηγορία των μη ευαλλοίωτων τροφίμων, για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση αναγραφής λεπτομερούς ημερομηνίας λήξεως, αλλά η γενική ένδειξη “ανάλωση πριν από ………” (ή “best before …….”). Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται κατά την αγορά “χύδην” προϊόντων και να προτιμούνται τα σταθερά σημεία πώλησης και όχι πλανόδιοι μικροπωλητές.

Τέλος, σε ότι αφορά την πρόσφατη απαγόρευση εισαγωγής, χρήσης και διάθεσης του πρόσθετου Ε 425 όταν χρησιμοποιείται σε καραμέλες – ζελέ ή “ζελεδομπουκίτσες”, επισημαίνουμε, ότι από τους μέχρι σήμερα ελέγχους του ΕΦΕΤ δεν εντοπίστηκαν τέτοια προϊόντα στην Ελληνική αγορά.

Όπως ήδη τονίσαμε σε Εγκύκλιο και σε Δελτίο Τύπου μας στις 11.04.2002 δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση όλων των ζελέδων ή των ζελέδων – καραμέλας, που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά μόνο για μία ειδική κατηγορία, η οποία περιέχει το συγκεκριμένο πρόσθετο και η οποία σε μία ενιαία αγορά όπως η Ευρωπαϊκή, μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς τελωνειακούς περιορισμούς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση