Η αυτοεξέταση του μαστού το κύριο όπλο κατά του καρκίνου

Στο χέρι κάθε γυναίκας, που θα πρέπει να καταλάβει την αξία της αυτοεξέτασης του μαστού, βρίσκεται η πρόληψη και η νίκη κατά αυτής της μορφής καρκίνου, η οποία εκτιμάται ότι χτυπά κάθε χρόνο στην Ελλάδα 4.500 γυναίκες. Ο καρκίνος αυτός μπορεί να νικηθεί, όταν υπάρχει σωστή ενημέρωση των γυναικών, τονίζει ο καθηγητής κλινικής ογκολογίας Τ.Ε.Ι. κ. Λάζαρος Τσούσκας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαστολογίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Μακεδονία») και διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

Ο καρκίνος του μαστού, υπογραμμίζει ο κ. Τσούσκας, ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στην Ελλάδα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, γι’ αυτό και η μαστογραφία μετά την ηλικία των 40 χρόνων πρέπει να γίνει σκοπός των γυναικών, που θέλουν να προλάβουν τη νόσο, προσθέτοντας ότι είναι πλέον αποδεδειγμένο, πως αν ο όγκος εντοπιστεί στο πρώτο στάδιο και το μέγεθός του δεν ξεπερνά σε διάμετρο το ένα εκατοστό, το 90% των γυναικών ζουν περισσότερο από μια εικοσαετία.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα μόλις το 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται στο πρώτο στάδιο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%.

Πάντως ο καρκίνος του μαστού θεωρείται ότι πλήττει λιγότερο τον ελληνικό γυναικείο πληθυσμό σε σχέση με τους αντίστοιχους πληθυσμούς της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Η ίδια χαμηλή συχνότητα συναντάται και στις άλλες μεσογειακές χώρες και οι ειδικοί την αποδίδουν στο οικολογικό περιβάλλον, στη διατροφή και στο μέτριο βιοτικό επίπεδο, καθώς ο καρκίνος του μαστού θεωρείται νόσος του πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει σημαντικότατες εξελίξεις στην αγωγή κατά του καρκίνου του μαστού, που αφορούν την έγκαιρη διάγνωση, την καλύτερη σταδιοποίηση, τις πιο σύνθετες στρατηγικές θεραπείας και πιο αποτελεσματικούς αντικαρκινικούς παράγοντες.

Παρ’ όλο που εξακολουθεί να είναι δύσκολη η θεραπεία όγκων σε προχωρημένο στάδιο, έχει βελτιωθεί κατά πολύ η δυνατότητα διάγνωσης του καρκίνου του μαστού σε αρχικά στάδια.

Η μαστογραφία κατέχει σπουδαία θέση στην πρώιμη ανακάλυψη του όγκου περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο. Η διάγνωση όμως επισφραγίζεται μόνο με την ιστολογική εξέταση.

Οι προοπτικές επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο, που έχει διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, είναι σήμερα σημαντικά μεγαλύτερες από ότι δέκα χρόνια πριν. Η αγωγή κατά του καρκίνου γενικά περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, συχνά δε και τα τρία μαζί ανάλογα με το στάδιο, κατά το οποίο έγινε η διάγνωση και με τους στόχους της αγωγής.

Στο συνέδριο διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν τα πλέον σύγχρονα επιτεύγματα στους τομείς πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης όλων των παθήσεων του μαστού.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση των τελευταίων επιτευγμάτων της μοριακής βιολογίας και γενετικής και στα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση