Προφυλαχθείτε από τον χειμερινό ήλιο

Προφυλαχθείτε από τον χειμερινό ήλιοΕάν είστε φανατικός οπαδός των χειμερινών σπορ ή απλά επισκέπτεστε μέρη με χιόνι που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, εκτός από τα γάντια, το σκούφο και το κασκόλ που θα πρέπει να έχετε για να προστατευθείτε από το κρύο, θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε και το αντηλιακό σας. Το ό,τι είστε απλοί θεατές χειμερινών σπορ δε σημαίνει ότι κινδυνεύετε λιγότερο να πάθετε ηλιακό έγκαυμα από όσους κάνουν σκι ή snowboard. Και αν νομίζετε ότι ο ήλιος του χειμώνα δεν είναι επικίνδυνος σε σχέση με τον ήλιο του καλοκαιριού, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Δύο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι όταν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, όπως κάποιο χιονοδρομικό ή ακόμα και στο Σολτ Λέικ και ιδίως εάν είστε θεατές των χειμερινών σπορ, ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Ολοι γνωρίζουν ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη, χωρίς αυτό όμως να μεταφράζεται πάντα σε λήψη προστατευτικών μέτρων, σύμφωνα με τον καθηγητή δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κ. Darrell S. Rigel.

Οι δύο αυτές πρόσφατες μελέτες δεν αφορούν μόνο όσους κάνουν χειμερινά σπορ είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, αλλά και όλους όσους τα παρακολουθούν. Το χιόνι αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%, ακόμα και όταν υπάρχει συννεφιά.

Για αυτό ακριβώς το λόγο όλοι θα πρέπει να βάζουν κάποιο αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15 και να το ανανεώνουν κάθε 2 ώρες.

Στην πρώτη έρευνα μετρήθηκε η ηλιακή ακτινοβολία (UV), με έναν ειδικό φορητό μετρητή, σε τρεις περιοχές των ΗΠΑ. Στο Βέιλ του Κολοράντο, στο Ορλάντο της Φλόριντα και στη Νέα Υόρκη. Οι μετρήσεις έγιναν στις 12 το μεσημέρι με ηλιοφάνεια και με συννεφιά.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα της άμεσης υπεριώδους ακτινοβολίας UVΒ στο Βέιλ (με υψόμετρο 2590 μέτρων) ήταν 60% υψηλότερα απ΄ ό,τι στο επίπεδο της θάλασσας, στη Νέα Υόρκη και περίπου τα ίδια με το Ορλάντο, το οποίο βρίσκεται 1247 χιλιόμετρα από τον Ισημερινό.

Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UVA & UVB) και ιδίως στις UVB αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Στις ΗΠΑ, καταγράφονται κάθε χρόνο 1 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος, ενώ 9.600 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μεταφράζονται ως εξής: Ενα άτομο το οποίο βρίσκεται στο Βέιλ και δε χρησιμοποιεί αντηλιακό, θα υποστεί ηλιακό έγκαυμα σε 6 μόλις λεπτά έκθεσης στον ήλιο, σε ημέρα με ηλιοφάνεια, στις 12 το μεσημέρι. Ο αντίστοιχος χρόνος για την πρόκληση ηλιακού εγκαύματος είναι 14 λεπτά στο Ορλάντο και 25 λεπτά στη Νέα Υόρκη.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι όσοι διαμένουν ή επισκέπτονται περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Στη δεύτερη έρευνα οι επιστήμονες μελέτησαν 105 σκιέρ στο Βέιλ του Κολοράντο για μία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Σε κάθε σκιέρ δόθηκε ένα αντηλιακό (με δείκτη προστασίας (SPF) 15 ή 30, τον οποίο δε γνώριζε ο σκιέρ).

Καταγράφοντας τις ώρες έκθεσης στον ήλιο και την ποσότητα του αντηλιακού που χρησιμοποιήθηκε, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ό,τι η σωστή χρήση του αντηλιακού παρέχει επαρκή προστασία από το ηλιακό έγκαυμα, σε περιβάλλον με αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας και αντανάκλασης (χιόνι).

Μάλιστα όσοι ανανέωναν το αντηλιακό κάθε 2,5 ώρες είχαν πέντε φορές μικρότερο κίνδυνο να υποστούν ηλιακό έγκαυμα σε σχέση με όσους το ανανέωναν σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο από όσους κάνουν χειμερινά σπορ, αλλά από όλους όσους τα παρακολουθούν ή επισκέπτονται περιοχές με μεγάλο υψόμετρο ή και χιόνι.

Και οι δύο αυτές έρευνες συμφωνούν με τις συστάσεις της Αμερικανικής Δερματολογικής Ακαδημίας, για τη χρήση αντηλιακού, σύμφωνα με τις οποίες:

– Πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15.

– Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση, εάν η έκθεση στον ήλιο ξεπερνά τα 20 λεπτά.

– Η επάλειψη πρέπει να γίνεται σε στεγνό δέρμα, 15 με 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.

– Κατά την επάλειψη θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια, αλλά και όλα τα μέρη του σώματος που δεν καλύπτονται από ρούχα.

– Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες ή αμέσως μετά το κολύμπι ή έντονη σωματική δραστηριότητα.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εκτός από το αντηλιακό θα πρέπει να λαμβάνονται και άλλα προστατευτικά μέτρα, όπως η αποφυγή ηλιοθεραπείας, αλλά και η κατάλληλη ένδυση και η χρήση γυαλιών ηλίου.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση