Big Brother μ’ άσπρη μπλούζα

Big Brother μ' άσπρη μπλούζαΜε κάμερες που ελέγχουν όλες τις κινήσεις μέσα στο σπίτι, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και με τη συνεργασία ειδικού προγράμματος που παίρνει στοιχεία από το “έξυπνο σπίτι”, θα είναι δυνατός ο έλεγχος ατόμων που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή οστεοαρθρίτιδα και να εντοπίζουν συμπτώματα τα οποία συχνά παραβλέπονται. Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα δοκιμάζεται για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, από το κέντρο έρευνας αυτοματοποιημένης ιατρικής (The Medical Automation Research Center) στις ΗΠΑ. Παρακολουθώντας όλες τις λειτουργίες σε διάφορα μέρη του σπιτιού όπως η κουζίνα, το “έξυπνο σπίτι” μπορεί να εντοπίσει μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά του κάτοικου του σπιτιού όπως για παράδειγμα αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.

Πιθανόν στο μέλλον να μπορεί να “βλέπει” αν το υπερτασικό άτομο λαμβάνει καθημερινά το χάπι της πίεσης, ή αν κάποιο άτομα τρώει καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα λαχανικών (από τα bar codes στις συσκευασίες των τροφίμων).

Με άλλους αισθητήρες οι οποίοι θα βρίσκονται στο ύψος των ποδιών θα είναι δυνατή η παρακολούθηση του τρόπου που περπατάει το άτομο μέσα στο σπίτι.

Ενα τέτοιο σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης της υγείας θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τα εκατομμύρια άτομα τρίτης ηλικίας που ζουν μόνα τους σε δικό τους σπίτι, και δεν υπάρχει κάποιος να τους προσέχει σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο πιθανόν να προκύπτουν θέματα προσωπικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα το ποιός ή ποιοί θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που θα συλλέγει ένα τέτοιο σπίτι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση