Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στις ΗΠΑ

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention CDC), ανακοίνωσαν, την περασμένη Δευτέρα σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού βιοτρομοκρατικού χτυπήματος με τον ιό της ευλογιάς. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, δεν προβλέπεται μαζικός προληπτικός εμβολιασμός, σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα ευλογιάς, λόγω των πιθανών κινδύνων από το εμβόλιο της ευλογίας.

Αν και η ευλογιά έχει εκριζώθηκε πριν από 21 χρόνια, τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης των ΗΠΑ διαθέτουν σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού βιοτρομακρατικού χτυπήματος, ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με επιδημιολόγους, εδικούς επιστήμονες σε θέματα εμβολιασμού αλλά και ειδικούς στη βιοτρομοκρατία.

Το σχέδιο αυτού του προγράμματος προβλέπει την άμεση εντόπιση των ατόμων που έχουν μολυνθεί αλλά και όσων έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα άτομα και ενώ τα αποθέματα σε εμβόλια είναι περιορισμένα, σε περίπτωση κρούσματος, θα είναι διαθέσιμα μέσα σε λίγες ώρες, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Οσο αφορά το φόβο που υπάρχει για πολύ γρήγορη εξάπλωση της νόσου από πιθανό χτύπημα, οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι κατά το χρόνο επώασης της νόσου, ο οποίος είναι 10-12 ημέρες, δεν είναι δυνατή η μετάδοση της νόσου. Η νόσος μεταδίδεται μόνο όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σωμπτώματά της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση