περιοδοντίτιδα πόνος | σκωληκοειδίτιδα | εμβολιο διφθεριτιδας τετανου κοκκυτη παρενεργειες

300 δις πρόστιμο στο καρτέλ της βιταμίνηςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε το πρόστιμο ρεκόρ των 855 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί σε 300 δισεκατομμύρια δραχμές, σε οκτώ φαρμακοβιομηχανίες, με την κατηγορία ότι σχημάτισαν παρανόμως καρτέλ για να καθορίζουν τις τιμές των βιταμινών που χρησιμοποιούνται κυρίως σε είδη διατροφής, όπως τα δημητριακά πρωινού.

"Πρόκειται για την πιο καταστροφική υπόθεση καρτέλ που έχει ερευνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της μεγάλης αγοράς των βιταμινών σε προϊόντα όπως δημητριακά, μπισκότα και ποτά αλλά και ζωοτροφές, φαρμακευτικά είδη και καλλυντικά" δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μάριο Μόντι.

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν η ελβετική Roche και η γερμανική BASF, 462 και 296 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Τα πρόστιμα για τις υπόλοιπες εταιρίες ήταν μικρότερα, 37 εκατομμύρια ευρώ για την Takeda, 23 για την Daiichi, 13 για την Eisai, 9 για τη Solvay και τη Merck και 5 για την Aventis.

Και οι οκτώ φαρμακοβιομηχανίες κατηγορούνται ότι συμφώνησαν μυστικά μεταξύ τους να διαμορφώνουν από κοινού τις τιμές των βιταμινών με στόχο να αυξήσουν παράνομα τα κέρδη τους με αποτελέσμα να πληγούν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής, το καρτέλ των φαρμακοβιομηχανιών λειτουργούσε από τον Σεπτέμβριο του 1989 έως τον Φεβρουάριο του 1999. Οι ίδιες φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη καταδικαστεί σε βαριά πρόστιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον ίδιο λόγο. Στο μεταξύ, από την έδρα της φαρμακοβιομηχανίας Roche στη Βασιλεία ανακοινώθηκε πως η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαικής Επιτροπής.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.