κηλη στομαχου | αρυθμια | ρινιτιδα και στρεπτοκοκκικη αμυγδαλιτιδα | γυναικια αυτοπεποιθηση

Νέο προγεννητικό τεστ για το Σύνδρομο Down από Κύπριο επιστήμοναΜε ένα υπερηχογράφημα, με το οποίο θα διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι του ρινικού οστού στο έμβρυο κατά την διάρκεια της 11-14 εβδομάδας της κύησης, μπορεί να προβλεφθεί με μεγάλη ακρίβεια η πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί με το σύνδρομο Down, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και επικεφαλής της οποία είναι ο Κύπριος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου, κ. Κύπρος Νικολαΐδης. Η συχνότητα εμφάνισης του σύνδρομου Down, το οποίο χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός επιπλέον χρωματοσώματος στον πυρήνα των κυττάρων του εμβρύου(τρισωμία 21), είναι περίπου 1/οο.

Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός προγεννητικών τεστ για την ύπαρξη αυτής της τρισωμίας (με ποσοστό ψευδώς θετικού αποτελέσματος 5%), τα οποία είναι η ηλικία της μητέρας, η βιοχημική εξέταση του ορού του αίματος της μητέρας και η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου.

Κατά την συγκεκριμένη έρευνα οι επιστήμονες εφάρμοσαν σε 701 έμβρυα πέρα από τα παραπάνω τεστ και μία εξέταση υπερήχων κατά την διάρκεια της 11-14 εβδομάδας της κύησης, με σκοπό να διαπιστώσουν την ύπαρξη ή όχι στα έμβρυα του ρινικού οστού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το ρινικό οστό δεν υπήρχε στο 73% των εμβρύων που έπασχαν από σύνδρομο Down και σε ποσοστό μόλις 0,5% στα φυσιολογικά έμβρυα. Η πιθανότητα ύπαρξης τρισωμίας 21 ήταν 95% σε απουσία του ρινικού οστού και μόλις 0,27% σε παρουσία του.

Συμπερασματικά οι ερευνητές θεωρούν ο συνδυασμός των υπαρχόντων τεστ με το υπερηχογράφημα για την ύπαρξη του ρινικού οστού αυξάνει το ποσοστό προγενετικής διάγνωσης της τρισωμίας 21 στο 85%, ενώ μειώνει την πιθανότητα ενός ψευδώς θετικού αποτελέσματος στο 1%.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.