Βιαστής: Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας

Βιαστής: Ο άνθρωπος της διπλανής πόρταςΤο έγκλημα του βιασμού στην Ελλάδα αποκτά ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις μια και διαχέεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δρ. Εγκληματολογίας, δικηγόρου κ. Αγγελου Τσιγκρή. Ο βιαστής είναι ένα συνηθισμένο καθημερινό άτομο, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιγκρής. Στην μεγάλη πλειοψηφία είναι γνωστός στο θύμα, προέρχεται από τον κοινωνικό του περίγυρο (οικογένεια, φίλος, συνάδελφος), είναι παντρεμένος (περίπου το 50%), ενώ η πράξη του βιασμού αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό την επιβολή βίας, κυριαρχίας και εξευτελισμού της προσωπικότητας του θύματος, παρά την έλλειψη σεξουαλικής πρόσβασης.

Τεσσεράμισυ χιλιάδες βιασμοί διαπράττονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από τους οποίους οι 270 γίνονται γνωστοί στην αστυνομία, οι 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου, οι 47 φτάνουν στο ακροατήριο, οι 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά σε λιγότερους από δέκα βιασμούς επιβάλλεται η ποινή της φυλάκισης, ενώ σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, τα στοιχεία της οποίας ανακοίνωσε ο Δρ. Αγγελος Τσιγκρής και στην ημερίδα με θέμα την κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Οργάνωση “Ελληνική Εστία”, το 40,5% φοιτητριών είχαν πέσει θύματα απόπειρας βιασμού.

Σημαντικές ήταν και οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στην ημερίδα, για την κακοποίηση των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας σχέσης ή ενός γάμου. Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό κ. Κωνσταντίνα Σκλάβου, γυναίκες με υψηλή μόρφωση πέφτουν συχνά θύματα κακοποίησης μέσα σε μια σχέση, δεν είναι όμως και λίγες οι περιπτώσεις που αναφέρονται κρούσματα βίας μέσα σε ένα γάμο και μάλιστα όταν η γυναίκα είναι μετανάστρια και με μια βιαστική γνωριμία με μοναδικό στόχο το γάμο είναι για αυτή ο εύκολος τρόπος απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας.

Η Πανελλήνια Οργάνωση “Ελληνική Εστία” ως άξονα των δραστηριοτήτων της έχει την προάσπιση, προστασία και εξύψωση του θεσμού της οικογένειας και για το λόγο αυτό όπως τόνισε η πρόεδρός της Ελένη Γερασιμίδου έχουν αναπτυχθεί προγράμματα κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας, οικογενειακής συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει και την παροχή υπηρεσιών με κέντρα κοινωνικής συνεργασίας με την οικογένεια μέσω των οποίων προσπαθεί να καταστήσει δυνατή τη λειτουργία ενός μηχανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται στον οικογενειακό χώρο.

Η έρευνα του Δρ. Εγκληματολογίας κ. Τσιγκρή περιλαμβάνει τρείς άξονες, καλύπτοντας το θέμα του βιασμού μέσα από την ανάλυση στοιχείων που αφορούν τόσο τον ευρύτερο πληθυσμό, τις καταγγελθείσες περιπτώσεις βιασμού, όσο και τις περιπτώσεις που κατέληξαν στο δικαστήριο. Τα στοιχεία της εργασίας περιλαμβάνονται στο βιβλίο με τίτλο ” Χωρίς συναίνεση: Εγκληματολογική και Νομολογιακή προσέγγιση του βιασμού στην Ελλάδα ” από τις εκδόσεις Σάκκουλα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση