Λιώνουν τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο

Την στιγμή που Υπουργοί Περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο μεταβαίνουν στο Μαρακές για τις τελευταίες και κρίσιμες μέρες της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα, αποστολή της Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές στο όρος Κιλιμάντζαρο στην Αφρική.

Η αποστολή της Greenpeace επισημαίνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες που ευθύνονται το λιγότερο για την αλλαγή του κλίματος, θα υποφέρουν πρώτες και περισσότερο από τις καταστροφικές επιπτώσεις τους και καλεί τα αναπτυγμένα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο Μαρακές.

Στις 29 Οκτωβρίου ξεκίνησε στο Μαρακές η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα, με στόχο την αποσαφήνιση των λεπτομερειών του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ώστε να γίνει δυνατή η επικύρωσή του μέσα στο 2002. Κεντρικός άξονας του Πρωτοκόλλου του Κιότο είναι οι νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις των αναπτυγμένων κρατών να μειώσουν τις εκπομπές έξι (6) αερίων του θερμοκηπίου την περίοδο 2008-2012, σε ποσοστό 5,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν, παρουσία Υπουργών Περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα δε θα στείλει επίσημο πολιτικό εκπρόσωπο.

Μετά από δέκα χρόνια συνομιλιών, η δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών γίνεται όλο και πιο επείγουσα. Το όρος Κιλιμάντζαρο είναι ένα από τα λίγα σημεία του Ισημερινού με πάγο και χιόνι.

Μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο επισημαίνει ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια τουλάχιστον το 1/3 των πάγων του Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία της Αφρικής έχει λιώσει.

Μέσα σε δεκαπέντε χρόνια η παγωμένη κάλυψη του όρους μπορεί να εξαφανιστεί τελείως. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το παγκόσμιο κλίμα αλλάζει λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2001, η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) εκτίμησε ότι έως το έτος 2100 η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί μέχρι 5,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οπως δήλωσε η κ. Μάχη Σιδερίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας των κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, οι κλιματικές αλλαγές, που προκαλούνται από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, απειλούν ανθρώπινες ζωές σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που οι πιο άποροι λαοί, που αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιούν ένα τμήμα μόνο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου, είναι εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές.

Στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί να καταπιεί ολόκληρα κράτη. Για να σταματήσει η αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος, το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να παραμείνουν άθικτα στο υπέδαφος και να στραφούμε σε καθαρές πηγές ενέργειας, όπως την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και στην εξοικονόμηση ενέργειας,.

Οι Η.Π.Α. έχουν δηλώσει απροκάλυπτα την αντίθεση τους στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Χώρες όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία τηρούν μια ιδιαίτερα αρνητική στάση στο Μαρακές, προσπαθώντας να αποδυναμώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο και σπαταλώντας μ’ αυτόν τον τρόπο πολύτιμο χρόνο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση