Χειμωνιάτικο σπίτι με οικολογική συνείδηση

Χειμωνιάτικο σπίτι με οικολογική συνείδησηΟταν ο μάγος των Ινδιάνων χρειάστηκε επιβεβαίωση από τους επιστήμονες για την πρόβλεψη του ότι θαρθεί βαρύς χειμώνας αυτοί του απάντησαν: – Και βέβαια ο χειμώνας θα είναι βαρύς. Δε βλέπεις τους ινδιάνους που κόβουν συνέχεια ξύλα!!! Ηδη λοιπόν αρχίσατε τις προετοιμασίες του σπιτιού για τον χειμώνα, χωρίς βέβαια την προτροπή του Ινδιάνου μάγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παρ’ όλο που έχουμε απομακρυνθεί από την φύση και την διαλεκτική σχέση μαζί της, δεν μπορούμε, περιμένοντας τον χειμώνα, να είμαστε φιλικοί με το περιβάλλον, φροντίζοντας ταυτόχρονα και για ένα πιο υγιεινό χειμωνιάτικο σπίτι. Η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Ε.ΚΑΤ.Ο σε σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε στο Care προτείνει τρόπους για να το πετύχουμε:

Τoποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα και θέρμανση όπου αυτό είναι εφικτό. Ο ήλιος αποτελεί μία ελεύθερη πηγή ενέργειας η οποία βοηθά να μειωθεί η ανάλωση και το κόστος της καθημερινής χρήσης ενέργειας. Απευθυνθείτε σε υπεύθυνα καταστήματα για την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και θέρμανσης για περισσότερες πληροφορίες.

Τοποθετήστε ενεργειακά αποτελεσματικούς μηχανισμούς θέρμανσης και συστήματα κλιματισμού για να αντικαταστήσετε παλιά εκπρόθεσμα συστήματα θέρμανσης. Αυτή είναι άλλη μία μέθοδος για να εξοικονομήσετε ενέργεια και να βελτιώσετε τον αέρα του εσωτερικού χώρου του σπιτιού σας.

Καθαρίστε και κάντε συχνά συντήρηση των μηχανικών συστημάτων θέρμανσης. Μούχλα, σκόνη και διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να συγκεντρωθούν στους αγωγούς των συσκευών θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, με το πέρασμα του χρόνου. Τα συστήματα κλιματισμού είναι περιβόητα για τη δημιουργία μούχλας στους σωλήνες τους. Τα περισσότερα μπορούν να καθαριστούν από ειδικούς στον καθαρισμό συστημάτων θέρμανσης.

Μονώστε το σπίτι σας. Η μόνωση στην οροφή και στους τοίχους μπορεί να μειώσει αισθητά το ποσοστό ανάλωσης και κόστους της καθημερινής ενέργειας καθώς και την απώλεια θέρμανσης. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση μόνωσης ανακυκλώμενη ύλη και όσο το δυνατόν λιγότερες εκπομπές χημικών ουσιών.

Επιδιορθώστε κάθε πρόβλημα διαρροής και υγρασίας το συντομότερο. Η μούχλα και το χώμα είναι βιολογικά μολυσματικού οργανισμοί για τους εσωτερικούς χώρους που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία αυξανόμενων αλλεργιών, του συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου καθώς και οργανισμών που εκφυλίζουν το σπίτι σας.

Μειώστε τη χρήση χαλιών. Χαλιά που απαιτούν περιποίηση με χημικά καθαριστικά, κόλλες καθώς και σακούλες, μπορούν να εκπέμπουν αρκετά χημικά. Επίσης τα χαλιά μπορούν να συνεισφέρουν στη μόλυνση των εσωτερικών χώρων, λόγω της σκόνης αλλά και των μικροοργανισμών που συγκεντρώνονται στις ίνες των χαλιών.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε χαλιά που καθαρίζονται έστω και τοπικά με χημικά προϊόντα. Πάντα να αερίζετε το χαλί σας πριν το τοποθετήσετε στους εσωτερικούς χώρους και να κάνετε καθαρισμό των χαλιών με μεταλλικό ζεολίτη για να επιτυγχάνεται η αποβολή των οσμών. Να χρησιμοποιείτε καθαριστικά με χαμηλής περιεκτικότητας ευμετάβλητα οργανικά μίγματα. Να θυμάστε ότι η συντήρηση είναι επίσης σημαντική.

Χρησιμοποιείστε φυσικό φωτισμό και εξαερισμό όποτε είναι δυνατό. Ο κατάλληλος φυσικός φωτισμός και εξαερισμός βοηθά στη δημιουργία ιαματικών χώρων. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε κόστος από την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Τοποθετήστε ενεργειακά αποτελεσματικά παράθυρα, πόρτες και φεγγίτες. αντικαταστήστε τα υπάρχοντα μονά παράθυρα με νέα, πιο ενεργειακά αποτελεσματικά, διπλής υαλοκατασκευής παράθυρα για να εξοικονομείτε ενέργεια και θέρμανση. Τοποθετήστε ενεργειακά αποτελεσματικούς φεγγίτες ή ηλιακούς κύβους, όπου υπάρχει ανάγκη στο χώρο σας για πρόσθετο ημερήσιο φωτισμό. Αυτό πρέπει ωστόσο να γίνει με προσοχή για να αποφευχθεί η πολύ μεγάλη απορρόφηση ηλιακής θερμότητας τους θερινούς μήνες.

Ασφαλίστε και στεγανοποιείστε τα ανοίγματα με κόλες χαμηλές σε περιεκτικότητα VOC. Εμποδίστε τη διείσδυση του αέρα από ανοίγματα στην οροφή, στα πλαίσια των παραθύρων, ραγίσματα και διατομές του κτιρίου, έτσι ώστε οι ακραίες καιρικές συνθήκες να μη διαπερνούν από τα κουφώματα οδηγώντας σε χαμηλότερη εκμετάλλευση της ενέργειας και υψηλότερο κόστος.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η χρήση ανακυκλώσιμων προϊόντων και υλικών οικοδόμησης με χαμηλές χημικές εκπομπές είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον η χρήση καθαριστικών για την υγιεινή και τον καθαρισμό του σπιτιού πρέπει να γίνεται με μέτρο και να προτιμούνται τα καθαριστικά που περιέχουν λιγότερο τοξικές ουσίες και είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον. Αντίστοιχα πρέπει να περιορίζετε τη χρήση μικροβιοκτόνων και φυτοφαρμάκων, ενώ εάν έχετε κήπο προτιμήστε φυτά που δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση