αρρυθμια στην καρδια | ανατομια μυς μηρου | βραδυκαρδια | στενωση μεσεντεριας αρτηριας | πρηξιμο βουβωνικη χωρα

Επενδύστε στα οστά σαςΑυτό είναι το μήνυμα του Διεθνούς Ιδρύματος για την Οστεοπόρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της νόσου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου. Στα πλαίσια του εορτασμού, ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου πανεπιστημίου και τη Friesland Hellas, έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα να εκτιμήσετε την οστική σας μάζα, χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση. Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει μία εβδομάδα, από τις 19 έως και τις 26 Οκτωβρίου και αφορά άνδρες και γυναίκες ηλικίας 10-70 ετών. Η εκτίμηση της οστικής μάζας θα γίνεται μόνο με ραντεβού, στο εργαστήριο διατροφής του Χαροκόπειου πανεπιστημίου από τις 10:00 έως και τις 19:00.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι τελείως ανώδυνη (υπέρηχοι). Το κάθε άτομο θα απασχοληθεί περίπου μισή με μία ώρα, όπου εκτός από την εκτίμηση της οστικής μάζας θα γίνουν ανθρωπομετρικές μετρήσεις, και θα συμπληρώσετε ερωτηματολόγιο ιατρικό, διατροφικό και φυσικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα για την εκτίμηση της οστικής μάζας θα δίδονται αμέσως, ενώ θα δοθούν και συμβουλές, από διαιτολόγο, που θα αφορούν την πρόληψη/θεραπεία της οστεοπόρωσης και θα δοθεί και ενημερωτικό φυλλάδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 0800 11668 668 (χωρίς χρέωση).

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης είναι η πρόληψη, είτε ενισχύοντας την οστική μάζα στην περίοδο της οστικής ωρίμανσης, είτε προλαμβάνοντας την απώλεια, είτε αναπληρώνοντας την απώλεια σε μέταλλα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική οστική πυκνότητα, χρειάζεται ισορροπημένο διαιτολόγιο και συστηματική φυσική δραστηριότητα. Αν και κατά μεγάλο ποσοστό αυτό είναι γενετικά προκαθορισμένο, στην ηλικία ανάπτυξης των οστών υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης.

Η πρόσληψη ασβεστίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της οστεοπόρωσης. Είναι εξίσου σημαντική τόσο στην παιδική και εφηβική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή. Εξίσου σημαντική είναι και η βιταμίνη D η οποία ελέγχει το μεταβολισμό του ασβεστίου.

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αποτελούν την πιο ευπαθή ομάδα για οστεοπόρωση, αλλά η σωστή πρόληψη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.

Παράλληλα υπάρχει και η γεροντική οστεοπόρωση, η οποία πλήττει τα άτομα τρίτης ηλικίας ανεξαρτήτου φύλου.

Αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν οστεοπόρωση έχουν:

-Γυναίκες στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, ιδιαίτερα εάν η εμμηνόπαυση (φυσιολογική ή όχι) επήλθε σε μικρότερη από τη συνηθισμένη ηλικία.

-’τομα που ασκούν το σώμα τους πλημμελώς, δεδομένου ότι η γυμναστική είναι βασικός παράγοντας για τη δημιουργία γερού σκελετού και για τη διατήρηση της οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση.

-’τομα που κάνουν χρόνια θεραπεία με κορτιζόνη.

-Οι καπνιστές και οι χρόνιοι χρήστες αλκοόλ.

-Ατομα με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου (γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα) ή πολύ αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών (κρέατα).

-Όσοι έχουν στην οικογένεια τους άτομα με ιστορικό οστεοπόρωσης ή καταγμάτων.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.