μαυρα κακακια | Θεραπεια Στεφανιαιας Νοσου | σκληροι κοιλια | διαουα μετα την εμμηνοπαυση

Διατροφή και κληρονομικότητα βοηθούν το μικρόβιο του έλκουςΟι μισοί Έλληνες άνω των 30 ετών έχουν προσβληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενώ η συχνότητα εμφάνισής του στους ηλικιωμένους αγγίζει το 60%. Πρόκειται για ένα μικρόβιο που αποικίζει το στομάχι, κάτω από τις πτυχές του βλεννογόνου και καταφέρνει να επιβιώνει στο εξαιρετικά αφιλόξενο όξινο περιεχόμενό του χάρη στις ιδιαίτερες βιοσυνθετικές ικανότητές του. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ευθύνεται για το 95% του έλκους του δωδεκαδακτύλου, το 80% του έλκους του στομάχου, αλλά και για ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων καρκίνου και λεμφώματος του στομάχου.

Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες κατά την διάρκεια του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, η λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως δια της στοματικής οδού και οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εγκατάσταση του μικροβίου στο βλεννογόνο του στομάχου είναι οι άσχημες συνθήκες υγιεινής, η κακή διατροφή, αλλά και η κληρονομική προδιάθεση.

Ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε μεγάλη συχνότητα προσβάλλει και τα παιδιά. Επίσης είναι παρόν σχεδόν στους μισούς ασθενείς, που παραπονούνται για δυσπεψία και στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων χρόνιας ενεργούς γαστρίτιδας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη πρώτη μέρα των εργασιών Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Επαμεινώνδα Τσιάνου.

«Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει αυτές τις καταστάσεις», τόνισαν. «Η εκρίζωση του», πρόσθεσαν, «επιφέρει ίαση. Στους σύγχρονους τρόπους διάγνωσης περιλαμβάνονται η γαστροσκόπηση και το τεστ αναπνοής, το οποίο επιτρέπει την ανίχνευση του μικροβίου με ένα απλό φύσημα του ασθενούς σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Και η εκρίζωσή του γίνεται με τη χορήγηση ισχυρών αντιεκκριτικών φαρμάκων σε συνδυασμό με αντιβιοτικά. Μετά την επιτυχή εκρίζωσή του επιτυγχάνεται πλήρης θεραπεία του έλκους και ελαχιστοποίηση, ακόμη και μηδενισμός των υποτροπών».

Ωστόσο οι γιατροί ανησυχούν καθώς το μικρόβιο γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κυρίως σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου παρατηρείται υπερκατανάλωση των συγκεκριμένων φαρμάκων. Οι ερευνητές πάντως βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα εμβόλιο, που θα προλαμβάνει τις περισσότερες από τις ασθένειες, τις οποίες δημιουργεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.