Τα σαλιγκάρια αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς της μνήμης

Τα σαλιγκάρια αναμένεται να οδηγήσουν τους επιστήμονες έστω και αργά στη διερεύνηση των μηχανισμών εκείνων στους οποίους οφείλεται η εξασθένιση της μνήμης με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές της φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μπράιτον.

Οπως εξηγεί ο Δρ Mark Yeoman, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, τα σαλιγκάρια χρησιμοποιούν τους ίδιους βιοχημικούς μηχανισμούς επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων με τον άνθρωπο και παράλληλα παρέχουν τη δυνατότητα απομόνωσης και μελέτης ενός αποκλειστικά νευρώνα από όλο το νευρικό σύστημα.

Τα νευρικά κύτταρα των σαλιγκαριών είναι δέκα φορές μεγαλύτερα από ότι στα θηλαστικά και ταυτόχρονα έχουν πορτοκαλί χρώμα γεγονός που διευκολύνει στην παρατήρησή τους στο μικροσκόπιο. Ετσι γίνεται δυνατή η μελέτη των αλλαγών που επέρχονται στη δομή του νευρώνα κατά τη διάρκεια της μάθησης και πως αυτές επηρεάζονται με την πάροδο του χρόνου.

Τα θηλαστικά με το πολύ πιο πολύπλοκο νευρικό σύστημα δεν αποτελούν κατάλληλο μοντέλο για τη διερεύνηση αυτής της διαδικασίας, καθώς είναι αδύνατο να καθοριστεί με ακρίβεια πως επιδρούν διάφοροι παράγοντες, όπως η ηλικία και το περιβάλλον, στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ηδη οι επιστήμονες έχουν καταγράψει τις διαφορές των νευρικών κυττάρων ενήλικων και νεαρών σαλιγκαριών και τώρα στόχος τους είναι να μελετήσουν την επίδραση των αντιοξειδωτικών ουσιών που θεωρούνται ότι επιβραδύνουν την γήρανση στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση