Νέα δεδομένα για τον τραυλισμό

Οι άνθρωποι που τραυλίζουν πιθανόν να έχουν κάποιες ανατομικές ανωμαλίες στα κέντρα λόγου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Neurology, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Επί χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο τραυλισμός οφείλεται αποκλειστικά σε συναισθηματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος.

Στη νέα αυτή μελέτη οι επιστήμονες μελέτησαν με τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας τον εγκέφαλο 16 ασθενών με επίμονο εξελικτικό τραυλισμό (persistent developmental stuttering -PDS).

Συγκρίνοντας τα ευρήματα με τα αντίστοιχα 16 ατόμων που δεν τραύλιζαν, παρατήρησαν ότι τα άτομα με τραυλισμό είχαν σημαντικά μεγαλύτερους κροταφικούς λοβούς.

Η έρευνα έδειξε επίσης ανωμαλίες στο σχήμα του εγκεφάλου στα άτομα με τραυλισμό, ενώ βρέθηκαν και ανατομικές διαφορές που σχετίζονται με το φύλο αλλά και το αν κάποιος είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Ο τραυλισμός εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά στην ηλικία από δύο έως πέντε ετών αλλά το 70% αυτών επανέρχεται, είτε από μόνο του είτε με την ανάλογη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση