Τα ίδια κοιτάνε, άλλα βλέπουν

Τα ίδια κοιτάνε, άλλα βλέπουνΜε διαφορετικό τρόπο φαίνεται ότι λειτουργεί ο εγκέφαλος των αγοριών και των κοριτσιών που βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία, όσον αφορά την αναγνώριση ενός προσώπου και την ερμηνεία των εκφράσεων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα αγόρια αναγνωρίζουν πιο εύκολα κάποιο πρόσωπο, τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένη την ικανότητα να ξεχωρίζουν τις πιο λεπτές εκφράσεις ενός προσώπου, και συνεπώς να το ‘διαβάζουν’ καλύτερα. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετική προσέγγιση προβλημάτων που αφορούν τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Neuropsychology της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα αγόρια στην εφηβεία έχουν πιο ανεπτυγμένη την αίσθηση του προσανατολισμού. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν και στην προ-εφηβεία (8-11 ετών) οι εγκέφαλοι των δύο φύλων αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο.

Για το σκοπό αυτό 17 αγόρια και 18 κορίτσια συμμετείχαν σε δύο διαφορετικά τεστ. Στο πρώτο εξετάστηκε η ικανότητά τους να απομνημονεύουν πρόσωπα και στο δεύτερο η ικανότητά τους να ερμηνεύουν τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τις εκφράσεις ενός προσώπου.

Ταυτόχρονα την ώρα που οι εξεταζόμενοι απαντούσαν στα τεστ οι ερευνητές κατέγραφαν την δραστηριότητα των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων των παιδιών με μια ειδική συσκευή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στα αγόρια παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα του δεξιού ημισφαιρίου σε αντίθεση με τα κορίτσια όπου διαπιστώθηκε αυξημένη δραστηριότητα του αριστερού ημισφαιρίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα αγόρια η δραστηριότητα του δεξιού ημισφαιρίου φαίνεται ότι είχε σχέση με την αυξημένη τους ικανότητα να αναγνωρίζουν πρόσωπα, κάτι το οποίο δεν διαπιστώθηκε στα κορίτσια.

Οι διαφορές αυτές στη λειτουργία του εγκεφάλου πιθανόν να έχουν ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση βλαβών του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση