Τα ανδρογόνα πιθανή αιτία της γυναικείας ακμής

Οι ενήλικες και οι έφηβες γυναίκες που έχουν ακμή, μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης ή άλλων ανδρικών ορμονών, δηλώνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Birmingham των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που έκανε το Πανεπιστήμιο, τα ανδρογόνα, ή αλλιώς οι ανδρικές ορμόνες, διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες της επιδερμίδας και παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ακμής.

Στην έρευνα, μετρήθηκαν τα επίπεδα τριών διαφορετικών ανδρογόνων ανάμεσα σε 30 γυναίκες με ή χωρίς ακμή. Βρήκαν πως το 63% των γυναικών με ακμή είχε αυξημένα επίπεδα σε τουλάχιστον μία ανδρική ορμόνη. Ακόμα και στα ανήλικα κορίτσια, όπου η ακμή είναι φυσικό φαινόμενο της εφηβείας, υπάρχει πιθανότητα έκκρισης ανδρογόνων, στην οποία να οφείλεται η ακμή.

Κατά τον Dr.R.Azziz, υπεύθυνο της έρευνα, το φαινόμενο αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο και θα πρέπει να εξεταστεί σαν πιθανή αιτία ακμής ακόμα και στους νέους. Η χρήση τοπικών δερματολογικών αλοιφών είναι μία θεραπεία. Αν όμως η ακμή επίμενει, ίσως μία εξέταση των επιπέδων των ορμονών να είναι απαραίτητη.

Η έκκριση των ανδρογόνων πιθανώς να οφείλεται σε σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο προκαλεί στειρότητα. Δυσλειτουργία των επινεφριδίων είναι, επίσης, αιτία των υψηλών επιπέδων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση