Τα ανδρογόνα πιθανή αιτία της γυναικείας ακμής

Οι ενήλικες και οι έφηβες γυναίκες που έχουν ακμή, μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης ή άλλων ανδρικών ορμονών, δηλώνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Birmingham των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που έκανε το Πανεπιστήμιο, τα ανδρογόνα, ή αλλιώς οι ανδρικές ορμόνες, διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες της επιδερμίδας και παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ακμής.

Στην έρευνα, μετρήθηκαν τα επίπεδα τριών διαφορετικών ανδρογόνων ανάμεσα σε 30 γυναίκες με ή χωρίς ακμή. Βρήκαν πως το 63% των γυναικών με ακμή είχε αυξημένα επίπεδα σε τουλάχιστον μία ανδρική ορμόνη. Ακόμα και στα ανήλικα κορίτσια, όπου η ακμή είναι φυσικό φαινόμενο της εφηβείας, υπάρχει πιθανότητα έκκρισης ανδρογόνων, στην οποία να οφείλεται η ακμή.

Κατά τον Dr.R.Azziz, υπεύθυνο της έρευνα, το φαινόμενο αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο και θα πρέπει να εξεταστεί σαν πιθανή αιτία ακμής ακόμα και στους νέους. Η χρήση τοπικών δερματολογικών αλοιφών είναι μία θεραπεία. Αν όμως η ακμή επίμενει, ίσως μία εξέταση των επιπέδων των ορμονών να είναι απαραίτητη.

Η έκκριση των ανδρογόνων πιθανώς να οφείλεται σε σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο προκαλεί στειρότητα. Δυσλειτουργία των επινεφριδίων είναι, επίσης, αιτία των υψηλών επιπέδων.

Διαβάστε επίσης