Το σολάριουμ εξίσου επικίνδυνο με την ηλιοθεραπεία

Το μαύρισμα που γίνεται με το σολάριουμ, κρύβει τους ίδιους κινδύνους με το μαύρισμα που γίνεται από την ηλιοθεραπεία, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαΐου του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Academy of Dermatology.

Η καταστροφή στα δερματικά κύτταρα που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, που εκπέμπουν οι ειδικοί λαμπτήρες του σολάριουμ, είναι ανάλογη με την καταστροφή που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο.

Οι άνδρες και γυναίκες, που συμμετείχαν στην έρευνα, έκαναν 10 φορές σολάριουμ σε όλο το σώμα, μέσα σε μια χρονική περίοδο 2 εβδομάδων. Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παρόμοιοι με τους λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται από τα περισσότερα κέντρα σολάριουμ της αγοράς.

Η ‘δόση’ της ακτινοβολίας του σολάριουμ αυξανόταν σταδιακά, ενώ παράλληλα συγκεκριμένα σημεία του σώματος καλύπτονταν και άλλα σημεία εκθέτονταν στην ακτινοβολία μόνο στο τέλος της κάθε επίσκεψης για σολάριουμ.

Οι δερματολογικές και οι αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν, στους συμμετέχοντες στην έρευνα, έδειξαν μετατροπές στο γενετικό υλικό οι οποίες ενδεχομένως σε παρατεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία του σολάριουμ, να προκαλούν καρκίνο του δέρματος, κάτι που προκαλείται και από την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση