Βακτήρια ταξιδιώτες του διαστήματος

Βακτήρια ταξιδιώτες του διαστήματοςΕίμαστε ή δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Τι είναι ζωή και από πού προέρχεται; Η ανακάλυψη άγνωστων τύπων βακτηριδίων σε μετεωρίτες και στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ή στα έγκατα της Γης, δίνουν στα ερωτήματα αυτά μια διαφορετική διάσταση. Ολοι συμφωνούν ότι η βάση της ζωής είναι μία και λέγεται κύτταρο. Kάθε κύτταρο έχει πολλές διαφορετικές αλληλουχίες από ένα συγκεκριμένο στοιχείο που λέγεται άνθρακας, το οποίο είναι το τέταρτο, πιο διαδεδομένο στοιχείο στο σύμπαν. Η σκέψη αυτή έστειλε τον άνθρωπο να ψάξει να βρει τις απαντήσεις στο διάστημα, στον πυρήνα των ηφαιστείων, στα βάθη της Ανταρκτικής και των Ωκεανών και τα νέα στοιχεία, που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται, στηρίζουν τη θεωρία που θέλει την ζωή να δημιουργήθηκε στα πέρατα του σύμπαντος και στη συνέχεια να μεταφέρθηκε και στον πλανήτη μας με κομήτες και μετεωρίτες.

Πανσπερμία

Ιταλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, έβγαλαν μέσα από την καρδιά μετεωριτών και ηφαιστειακών βράχων απολιθωμένους οργανισμούς, ηλικίας δισεκατομμυρίων χρόνων, οι οποίοι, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να ξαναβρούν τη χαμένη τους κινητικότητα και να ανακτήσουν τις ζωτικές τους λειτουργίες.

Τα περίφημα αυτά ‘κρυσταλλομικρόβια’ παρουσιάζουν υπερφυσική αντοχή στις ακραίες θερμοκρασίες και πιέσεις, συνθήκες ζωής που είναι ακατάλληλες για οποιαδήποτε μορφής ζωής στον πλανήτη. Η εύρεσή τους σε μετεωρίτες και το γεγονός ότι το DNA τους είναι παρόμοιο με αυτό των περισσότερων κοινών μικροβίων, οδήγησε τον Ιταλό Καθηγητή Βιολογίας Δρ. Τζεράτσι, στη διατύπωση της θεωρίας, ότι πρόκειται για εξωγήινα βακτήρια, τα οποία ήρθαν στην Γη με την περίφημη ‘πανσπερμία’.

Η θεωρία αυτή διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1982, από το Βρετανό Δρ. Φρεντ Χόιλ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ζωή δεν γεννήθηκε στη Γη, αλλά στην άκρη του σύμπαντος και διασκορπίστηκε με τους κομήτες. Η θεωρία αυτή αρχικά αντιμετώπιστηκε με σκεπτικισμό, αλλά τα πρόσφατα ευρήματα έχουν κάνει πολλούς επιστήμονες να αναθεωρήσουν την αρχική τους στάση.

Ο ‘Λάζαρος’

Ενα βακτήριο ‘Λάζαρος’, ηλικίας 250 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκε πέρισυ ζωντανό σε σπήλαιο, που χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων στο Μεξικό. Το ορυκτό άλας της περιοχής δημιούργησε έναν εξωτερικό πυρήνα, ο οποίος προστάτεψε τους σπόρους τους βακτηριδίου ζωντανούς μέσα σε μια σταγόνα νερό. ‘Είναι ζωντανός και μάλιστα είναι ο μέχρι σήμερα πιο ηλικιωμένος κάτοικος αυτού του πλανήτη’ δήλωσε ο Δρ Russel Vreeland, που ανακάλυψε το βακτήριο.

Τα ηφαίστεια

Ο γεωφυσικός Birger Rasmussen, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, ανακοίνωσε στο περιοδικό Nature το 2000, την ανακάλυψη ενός σπειροειδούς μικροβίου, το οποίο εντοπίστηκε στα βάθη ενός κρατήρα ηφαιστείου και υπολογίζεται ότι έχει ηλικία περισσότερη των 3 δισεκατομμυρίων ετών.

Ο Δρ. Rasmussen διατύπωσε μάλιστα τη θεωρία, ότι η ζωή ‘προήλθε από τις διεργασίες που έγιναν στα έγκατα της γης πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια’. Η θεωρία αυτή βρήκε τη συμπαράσταση του Δρ. John Collins, ωκεανογράφου στο Πανεπιστήμιο του Ορεγκον και ο οποίος το 1977, εξερευνώντας θαλάσσιους κρατήρες στα νησιά Γκαλαπάγκος, απέκαλυψε την ύπαρξη άγνωστων μορφών ζωής και βακτηρίων. Τα ευρήματα ενίσχυσαν την ‘υδροθερμική υπόθεση’ δηλαδή ότι η ζωή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα ζεστά νερά των ωκεανών κατά τις εκρήξεις ηφαιστείων.

Το Νοέμβριο του 1974, επιστήμονες έστειλαν ένα διαφορετικό διαστημόπλοιο: γεμάτο από υλικά και πληροφορίες για την ζωή στον πλανήτη μας, το έστειλαν σε αστέρια που βρίσκονται 24.000 έτη φωτός μακριά, με την ελπίδα της επικοινωνίας από κάποια άλλη μορφή ζωής. Ωστόσο, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται πλάι μας, στα βάθη του πλανήτη μας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση