Γεμάτη εστίες πυρηνικής μόλυνσης η Ρωσία

Περίπου πενήντα “εστίες πυρηνικής μόλυνσης” εντοπίζονται και καθαρίζονται ετησίως στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο υποδιευθυντής της ρωσικής εταιρείας “Ραντον”, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον καθαρισμό της πυρηνικής μόλυνσης στη ρωσική πρωτεύουσα, κ. Ολεγκ Πόλσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εστίες αυτές εντοπίζονται κυρίως σε τοποθεσίες όπου έχουν θαφτεί πυρηνικά απόβλητα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Αλλες εστίες πυρηνικής μόλυνσης προκαλούνται από την παραβίαση των κανονισμών αποθήκευσης και χρήσης πυρηνικών ουσιών, διευκρίνισε ο ρώσος υπεύθυνος.

Ανάμεσα στο 1976 και το 1999 βρέθηκαν στη Μόσχα 1.350 μολυσμένες τοποθεσίες και 930 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων απομακρύνθηκαν από την περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας στη διάρκεια των ιδίων ετών, τόνισε ο Ολεγκ Τσάπκοβιτς άλλος υπεύθυνος της εταιρείας Ράντον, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφαξ.

Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών 90 τόνοι πυρηνικών αποβλήτων απομακρύνθηκαν από τη Μόσχα, πρόσθεσε ο Τσάπκοβιτς, κρίνοντας ότι ο αριθμός αυτός δεν θα αλλάξει στη διάρκεια των πέντε προσεχών ετών.

“Η Μόσχα είναι η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο στην οποία βρίσκονται σχεδόν 1000 οργανισμοί που εργάζονται με πυρηνικό υλικό και οι οποίοι είναι δυνάμει επικίνδυνοι”, τόνισε ο Πόλσκι, αποκαλύπτοντας ότι οι προδιαγραφές για την πυρηνική ασφάλεια θεσπίστηκαν την σοβιετική περίοδο “υπέρ της πυρηνικής βιομηχανίας” και “θα πρέπει να αναθεωρηθούν”. Ο Πόλσκι διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας στη ρωσική πρωτεύουσα είναι “φυσιολογικό”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση