Σχήμα και μέγεθος διευκολύνουν τον θηλασμό

Σχήμα και μέγεθος  διευκολύνουν τον θηλασμόΣύμβολο μητρότητας αλλά και θηλυκότητας, το γυναικείο στήθος αποτελεί ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου. Λίγα όμως είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το γυναικείο στήθος διαμορφώθηκε κατά την πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης. Το σχήμα και το μέγεθός του δημιουργήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύσουν το αρσενικό ή κρύβουν άλλες πιο ουσιαστικές λειτουργίες; Σύμφωνα με τη θεωρία που ανέπτυξε η Δρ Gillian Bentley, βιολόγος-ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου, η διαμόρφωση του γυναικείου στήθους ακολούθησε τη διαμόρφωση του ανθρώπινου προσώπου και έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει το θηλασμό και να μειώσει τον κίνδυνο ασφυξίας του βρέφους την ώρα του θηλασμού.

Η διαμόρφωση του σχήματος του γυναικείου στήθους έχει απασχολήσει τους βιολόγους. Ο λόγος είναι ότι το ανθρώπινο γυναικείο στήθος διαφέρει από αυτό των άλλων πρωτεύοντων θηλαστικών, επειδή είναι ασυνήθιστα μεγάλο και στρογγυλό.

Η μέχρι σήμερα θεωρία στηρίζεται στην άποψη, ότι το γυναικείο στήθος μεγαλώνει μετά την εφηβεία έτσι ώστε να προσελκύσει τους άνδρες. Γυναίκες με μεγάλο στήθος θεωρούνται πιο θηλυκές και ικανότερες στη γαλουχία των παιδιών.

Η θεωρία αυτή ήρθε να ανατραπεί από τη Δρ Bentley. Η Βρετανή επιστήμονας ισχυρίζεται ότι το γυναικείο στήθος μεγάλωσε και στρογγύλεψε παράλληλα με τη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Πιο συγκεκριμένα, τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, επειδή έχουν προτεταμένη γνάθο και χείλη, χρειάζονται επίπεδα στήθη για να θηλάσουν. Γι’ αυτό και οι μαστοί των θηλυκών πιθήκων είναι για παράδειγμα εντελώς επίπεδοι.

Στον άνθρωπο ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του προσώπου με την πάροδο των αιώνων άλλαξαν. Η γνάθος έγινε λιγότερο προτεταμένη και το πρόσωπο έχασε τις γωνίες του. Εάν το γυναικείο στήθος παρέμενε επίπεδο, τα βρέφη την ώρα του θηλασμού θα κινδύνευαν από ασφυξία. Έτσι καθώς το πρόσωπο γινόταν επίπεδο, τα στήθη μεγάλωναν και στρογγύλευαν, έτσι ώστε να καλύψουν τη διαφορά.

“Υπάρχουν πολιτισμοί, στους οποίους το γυμνό γυναικείο στήθος, δεν αποτελεί ερωτικό θέαμα. Ωστόσο, στο δυτικό πολιτισμό, η τοποθέτηση του γυναικείου στήθους ανάμεσα στα ερωτικά σύμβολα, συνέβαλε εν μέρει στην μη επαρκή κατανόηση της λειτουργίας του” κατέληξε η Δρ Bentley.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση