Πολύ …έξυπνοι για να πεθάνουν

Πολύ ...έξυπνοι για να πεθάνουνΟι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη ευφυίας φαίνεται ότι ζουν περισσότερο, σύμφωνα με μεγάλη αναδρομική μελέτη που έγινε στη Σκωτία και προσπάθησε να διαπιστώσει την πιθανή σχέση του δείκτη ΙQ και της διάρκειας ζωής ενός ατόμου. Μέχρι σήμερα όλες οι έρευνες σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την μακροζωία εστίαζαν κυρίως στην κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ατόμων και όχι στις πνευματικές τους ικανότητες. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, οι άνθρωποι με υψηλότερο βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο ζουν περισσότερο. Τα στοιχεία της νέας αυτής μελέτης που δημοσιεύονται στην British Medical Journal δείχνουν ότι ο υψηλός δείκτης ευφυίας έχει ανάλογη επίδραση, καθώς οι έξυπνοι άνθρωποι είναι αφ΄ενός πιο ευέλικτοι κοινωνικά και αφ΄ετέτρου, έχουν πιο “κοφτερά” αντανακλαστικά. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η συσχέτιση του δείκτη ευφυίας με τη μακροζωία είναι εντονότερη στις γυναίκες, παρά στους άνδρες.

Για να φθάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες μελέτησαν τα τεστ ευφυίας 2.792 παιδιών, που ήταν 11 χρονών το 1932. Βρέθηκαν τα ίχνη 2230 (80%) ατόμων. Την 1/1/97, 646 άνδρες είχαν πεθάνει, 507 ζούσαν, 247 είχαν χαθεί τα ίχνη τους και 27 είχαν φύγει από τη Σκωτία. Από τις γυναίκες, 438 πέθαναν, 594 ζούσαν, 315 είχαν χαθεί τα ίχνη τους και 18 είχαν φύγει από τη Σκωτία.

Πήραν ως μέσο IQ το 100. Βρήκαν ότι τα παιδιά που είχαν υψηλότερο IQ, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζούσαν. Αυτοί που ήταν ζωντανοί, είχαν μέσο δείκτη 102, σε αντίθεση με αυτούς που είχαν πεθάνει που είχαν δείκτη 97,7.

Γυναίκες με μικρότερο IQ κατά 15 μονάδες είχαν κατά 75% μικρότερη επιβίωση και αυτές με 30 μονάδες, είχαν 50% μικρότερη επιβίωση. Η συσχέτιση ήταν παρόμοια, αν και μικρότερη στους άνδρες.

Η συσχέτιση αυτή ήταν μικρότερη στους άνδρες, αλλά σε αυτό πιθανόν να έπαιξε ρόλο ο Β Παγκόσμιος πόλεμος. Οι ερευνητές μάλιστα βρήκαν, ότι αυτοί που πέθαναν στον πόλεμο είχαν υψηλότερο δείκτη ευφυίας από τους επιζώντες. Αυτό εξηγείται μερικώς από το γεγονός ότι αρκετοί με πολύ χαμηλό IQ είχαν απορριφθεί από το στρατό.

Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Lawrence Whalley, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δηλώνει ότι “οι άνθρωποι με υψηλότερο IQ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φθάσουν την ηλικία των 76 ετών. Οι αιτίες δεν είναι σαφώς διευκρινισμένες, αλλά φαίνεται ότι παράγοντες όπως το καλύτερο βιοτικό επίπεδο και η πιο ευέλικτη κοινωνική συμπεριφορά, συντελούν σε αυτό το αποτέλεσμα”.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση