Οι επανορθωτικές ιδιότητες των νεύρων

Ερευνες σε ποντίκια με βλάβες στο νωτιαίο μυελό έδειξαν ότι μετά από μερικές εβδομάδες, παρουσιάζουν βελτίωση των κινητικών τους λειτουργιών λόγω υπερτροφίας των νεύρων που δεν έχουν πληγεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν αμερικανοί επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση “Proceedings” της αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η κατανόηση του φαινομένου αυτού επιτρέπει την ανάπτυξη μεθόδων για την επιτάχυνση της ανάκτησης των κινήσεων, εκτιμά o δρ Μαρκ Τισζίνσκι, επικεφαλής των ερευνών.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης αυτής, οι ερευνητές έκοψαν το 97% των νευρικών συνδέσεων από το εξωτερικό μέρος των μπροστινών ποδιών των ποντικών.

Παρά την απώλεια αυτή, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο παρατήρησαν ότι τα ποντίκια ξαναβρήκαν σταδιακά την κίνησή τους και, μετά από πέντε εβδομάδες μπορούσαν να κινούνται κανονικά .

Η νεκροψία στα τρωκτικά έδειξε ότι το 3% των νευρικών καταλήξεων που έμειναν ανέπαφες είχαν δημιουργήσει νέες συνδέσεις αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό των επαφών. Στον άνθρωπο, η κινητικότητα βελτιώνεται στο 40% των περιπτώσεων, μετά από ένα ατύχημα όπου έχει προσβληθεί ο νωτιαίος μυελός.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση