Συμβαίνουν και αλλού…

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Βρετανίας καθώς σύμφωνα με μια έρευνα του University College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, περίπου 70.000 ασθενείς κάθε χρόνο πεθαίνουν από “ανεπιθύμητες ενέργειες” που παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε κάποιο νοσοκομείο.

Επίσης ένας στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, παρουσιάζει βλάβη από επιπλοκές, οι οποίες στις μισές περιπτώσεις οφείλονται σε ιατρικό σφάλμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παράταση της παραμονής στο νοσοκομείο κοστίζει στο αγγλικό σύστημα υγείας τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο.

Είναι η πρώτη αναφορά του είδους που επιβεβαιώνει τον υψηλό αριθμό των ιατρικών σφαλμάτων που γίνονται στα νοσοκομεία της Μεγ. Βρετανίας. Πριν από δέκα χρόνια, το 1990, μεγάλη έρευνα που μελέτησε τα ιατρικά αρχεία 30.000 εισαγωγών σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, βρήκε ότι το 4% αυτών των ασθενών, βιώνουν κάποιο λάθος κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο και το 14% από αυτούς, πεθαίνει εξαιτίας αυτού του λάθους.

Το British Medical Journal, είχε γράψει τότε, ότι ανάλογη έρευνα χρειάζεται να γίνει και στα νοσοκομεία της Μεγ. Βρετανίας. Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια και να δημοσιευθούν κάποια τραγικά περιστατικά, για να ξεκινήσει η καταγραφή των ιστρικών σφαλμάτων.

Αφορμές

Η αφορμή δόθηκε, όταν ένα τρίχρονο κοριτσάκι πέθανε σε Νοσοκομείο, επειδή της χορηγήθηκε “αέριο του γέλιου αντί για οξυγόνο”. Ο βρετανικός τύπος υποδέχθηκε το γεγονός με σαρκαστικά πρωτοσέλιδα του τύπου “να τιμωρηθεί ο γιατρός με θάνατο στον θάλαμο αερίων”, γεγονός που ενόχλησε τον Ιατρικό σύλλογο. Πρόσφατα, δυο ακόμη θάνατοι σημειώθηκαν, επειδή χορηγήθηκε επικίνδυνο φάρμακο σε λάθος σημείο.

Η αναφορά

Η έρευνα εξέτασε περισσότερα από 1000 ιατρικά και νοσηλευτικά αρχεία σε δυο νοσοκομεία της περιοχής του Λονδίνου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 11% των ασθενών εμφάνισε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια και ότι στο 50% περίπου των περιπτώσεων, το ιατρικό προσωπικό θα μπορούσε να τις προλάβει.

Το 33% των ανεπιθύμητων ενέργειων οδήγησε σε “μέση ή μεγαλύτερη αναπηρία” και στο 19% των ασθενών, η αναπηρία ήταν μόνιμη. Σε ένα 6% των ασθενών, η παρενέργεια συνέβαλλε στο θάνατο του ασθενούς.

Ο ιατρικός σύλλογος

Ο καθηγητής Sir George Alberti, πρόεδρος του Βασιλικού Οίκου των Ιατρών, έγραψε ότι η “κουλτούρα της επιθετικότητας” που χαρακτηρίζει την κοινωνία, οδηγεί το ιατρικό προσωπικό στο να μην αναγνωρίζει τα λάθη του.

“Εάν είναι να μάθουμε από τα λάθη μας, τότε χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε γι’ αυτά. Οι κύριες αιτίες είναι χειρουργικά λάθη, λάθη στη χορήγηση φαρμάκων και σφάλματα στη διάγνωση και στις ιατρικές παρεμβατικές εξετάσεις”, δήλωσε ο κ. Alberti.

Οι… παθόντες

Ο Marcus Ward, υπεύθυνος του γραφείου των θυμάτων από ιατρικά ατυχήματα, είπε ότι το ποσοστό αυτό δεν αποτελεί έκπληξη γι’ αυτόν. “Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς λεπτομέρειες για αυτά τα συμβάματα. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προεκτείνει την έρευνα σε όλα τα νοσοκομεία της Μεγ. Βρετανίας”.

Οι συγγραφείς

Ο συγγραφέας της αναφοράς, Καθηγητής Charles Vincent, δήλωσε ότι “είτε πρόκειται για συμβάματα μείζονος σημασίας που αφήνουν μόνιμους τραυματισμούς και αναπηρίες, είτε πρόκειται για μικρά γεγονότα που περνούν απαρατήρητα, το αποτέλεσμα είναι η τεράστια οικονομική επιβάρυνση του συστήματος Υγείας”.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση