Νέοι περιφερειάρχες στο ΕΣΥ

Με το διορισμό προέδρων στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ), ξεκινά η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Yγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος. Απομένει η έγκριση του διορισμού τους από τη Βουλή, που αναμένεται να γίνει μέσα στο Μάρτιο.

Οι δεκαεπτά περιφερειάρχες εκρίθησαν με βάση τη γνώση, την εμπειρία αλλά και τις διοκητικές τους ικανότητες, και θα στελεχώσουν τον κορμό του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. “Είναι άτομα καταξιωμένα στο χώρο τους, με τις δικές τους δυνάμεις που έρχονται να παλέψουν για τις αλλαγές που επιχειρούμε”, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, οι υπεύθυνοι περιφερειάρχες θα αμείβονται περίπου με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ακαθάριστα, ενώ για φέτος η οργάνωση του συγκεκριμένου θεσμού θα κοστίστει περίπου 6,5 δισεκ. δρχ.

Σύντομα, είπε ο υπουργός Υγείας, οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι θα υπάρχει δομή στο σύστημα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη και καλύτερος έλεγχος των δαπανών αλλά και των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία. Ουσιαστικά οι περιφερειάρχες θα ασκούν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας και θα δίνουν λόγο στον υπουργό Υγείας.

“Δίνουν το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, δεν θα μείνει στα χαρτιά. Εγινε για τον Ελληνα πολίτη, ο οποίος πολύ σύντομα θα δει τα οφέλη στην πράξη. Τους νέους θεσμούς με τα νέα πρόσωπα θα τα βρίσκει πάντα αρωγό στην πλευρό του.

Δεν θα ανεχθούμε αυτούς που θέλουν να βάλουν εμπόδια στη μεταρρύθμιση, καθώς είναι βαριά η ευθύνη απέναντι στον πολίτη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τη λίστα των νέων περιφερειαρχών.

Στην Α’ περιφέρεια Αττικής τοποθετείται ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, 56 ετών, καθηγητής οργάνωσης υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Β’ περιφέρεια Αττικής, ο κ. Σπύρος Κοντός, 60 ετών, καθηγητής στο, τμήμα χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Yeil στην Γ’ περιφέρεια ο κ.Δημήτρης Σερεμέτης, 47 ετών, αναπληρωτής καθηγητής εφαρμοσμένης οικονομικής στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στην Α’ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Νικόλαος Παπακυριαζής, 61 ετών, επίκουρος καθηγητής της ιατρικής του ΑΠΘ, στην Β’ Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Κων/νος Καλλέργης, 54 ετών, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής Παίδων στο ΑΠΘ, στη Θεσσαλία ο κ.Γεώργιος Πάγκαλος, 50 ετων, καθηγητής πληροφορικής της Υγείας στο ΑΠΘ.

Στη Στερεά Έλλαδα ο κ. Γεώργιος Τσάκος, 35 ετών, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου, στην Ήπειρο ο κ.Νίκος Αδάμου, 44 ετών, αναπληρωτής καθηγητής στον Union College της Αμερικής, στα Ιόνια Νησιά ο κ.Κων/νος Χλωμούδης, 44 ετών, επίκουρος καθηγητης στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, στη Δυτική Ελλάδα ο κ. Σ. θεοδωρόπουλος, 50 ετών, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Στην Πελοπόννησο ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, 47 ετών, πρόεδρος των γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην Κρήτη ο κ.Βασίλης Μπαγδής, 46 ετών, γενικός δ/ντης στο νοσοκομείο Υγείας Μέλαθρον της Αθήνας, στη Δυτική Μακεδονία ο κ.Φ. Τριανταφυλλιάς, 50 ετών, γενικός δ/ντης επενδύσεων και προγραμμάτων στα ΕΛΤΑ, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο κ.Σ. Χασάπης, 53 ετών, πρόεδρος του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου Θεσ/κης.

Στις Κυκλάδες η κ.Αικατερίνη Μωραϊτάκη, 48 ετών, διδάκτωρ προληπτικής και κοινωνικής οδοντιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, στα Δωδεκάνησα η κ.Ιωάννα Αρσενοπούλου, 34 ετών, με μάστερ στη διοίκηση υπηρεσιών Υγείας στο London School of Economics και στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, ο κ. Κων/νος Στεργιόπουλος, 42 ετών, με μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Ο υπουργός Υγείας, αφού παρουσίασε τους νέους περιφερειάρχες, ερωτήθηκε για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση και είπε ότι, μέχρι το Ιούνιο εκτιμάται ότι θα έχουν τοποθετηθεί και οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων και θα έχει καθορισθεί ο κανονισμός της εσωτερικής λειτουργίας τους.

Στη συνέχεια θα εφαρμοσθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και θα οργανωθούν οι δομές για τη διαχείρηση των πόρων υγείας. Επίσης, άμεσα, το υπουργείο αρχίζει να επεξεργάζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ άμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο σχέδιο νόμου για την πρόνοια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση