ΙΑΤΑ: Να αναγράφεται ο κίνδυνος από τις πτήσεις στα εισιτήρια

Η ΙΑΤΑ προτείνει να αναγράφονται προειδοποιήσεις πάνω στα εισιτήρια και σκοπεύει να συζητήσει τους κινδύνους αυτούς στη διάσκεψη που οργανώνει στη Γενεύη στις 17 και 18 Μαίου με θέμα τα προβλήματα υγείας μέσα στα αεροσκάφη. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να προειδοποιούν τους επιβάτες για τον πιθανό κίνδυνο θρόμβωσης και να συστήνουν στους επιβάτες να παίρνουν όλες τις προφυλάξεις για να αποφύγουν τον κίνδυνο αυτό, επισημαίνει σε δελτίο τύπου της η ΙΑΤΑ, αν και διευκρινίζει πως δεν υπάρχουν “οριστικές ιατρικές αποδείξεις” που να συνδέουν τις θρομβώσεις με τα πολύωρα ταξίδια.

Η ΙΑΤΑ υπογραμμίζει επίσης πως όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να ενημερώνουν όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν για τους κινδύνους που είναι πιθανόν να διατρέχουν. Ακόμα οι επιβάτες θα πρέπει να ζητούν τη γνώμη γιατρών αν έχουν ιστορικό θρομβώσεων στην οικογένεια ή αν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.

Για τους επιβάτες η ΙΑΤΑ συμβουλεύει τα εξής: Λίγο πριν την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος θα πρέπει να καταναλώνουν πολλά υγρά για να αποφύγουν την αφυδάτωση, ενώ κατά τη διάρκεια της πτήσης να αποφεύγουν το κάπνισμα και τα οινοπνευματώδη ποτά και να ασκούνται με όποιον τρόπο μπορούν, χωρίς όμως να κυκλοφορούν μέσα στο αεροπλάνο. Οι θρόμβοι στα κάτω άκρα που δημιουργούνται από την ακινησία, σε στενό χώρο, ειδικά στις πολύωρες πτήσεις μπορούν να αποβούν μοιραίοι αν φτάσουν στους πνεύμονες ή στην καρδιά.

Το “σύνδρομο της οικονομικής θέσης” άρχισε να εξετάζεται από τους επιστήμονες μετά από τους θανάτους αρκετών επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 28χρονης βρετανίδας Εμα Κριστόφερσεν, η οποία πέθανε στο αεροδρόμιο του Χίθροου, αμέσως μετά την επιστροφή της από την Αυστραλία, τον περασμένο Οκτώβριο. Τέλος, η Παγκόσμια Οργανωση Υγείας (ΠΟΥ) οργανώνει συνάντηση ειδικών για το “σύνδρομο της οικονομικής θέσης”, στις 12 και 13 Μαρτίου.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση