ποσες θερμιδες εχει ενα κιλο | στίγμα μεσογειακής αναιμίας και εγκυμοσύνη | λορδωση ασκησεις

Γερνάμε αλλά δεν ...αυτοκτονούμεΕντονα σημάδια γήρανσης του πληθυσμού παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα το 2000, η οποία παράλληλα εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά σε αυτοκτονίες και σε γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ετήσια δημογραφική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2000, που αφορά τις 41 χώρες μέλη, καθώς και πέντε ακόμη χώρες (Λευκορωσία, Βοσνία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ότι το 2000 τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων τρίτης ηλικίας (πάνω από 65 ετών) παρατηρήθηκαν στους πληθυσμούς της Ιταλίας με 18,3% του συνολικού πληθυσμού, της Σουηδίας με 17,3% και της Ελλάδας με 17,2%. Ακολουθούν το Βέλγιο με 16,8%, η Ισπανία με 16,7% και η Βουλγαρία με 16,2%. Όπως εξηγεί το Συμβούλιο στην έκθεσή του, κύρια αιτία της γήρανσης του πληθυσμού στις χώρες αυτές είναι η σαφής μείωση της γονιμότητας και η συνεχώς αυξανόμενη μακροζωία. Ειδικότερα, για τους πληθυσμούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, το Συμβούλιο επισημαίνει, ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων είναι πλέον μεγαλύτερο από αυτό των ανήλικων παιδιών, τονίζοντας ότι η φυσική αυτή μείωση του πληθυσμού έχει αντισταθμιστεί εν μέρει τα τελευταία χρόνια από ένα σημαντικό μεταναστευτικό κύμα προς τις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Αλβανία και τη Μάλτα εμφανίζουν τους χαμηλότερους δείκτες σε αυτοκτονίες με μια αναλογία 3 αυτοκτονιών ανά 100.000 κατοίκους. Οι περισσότερες αυτοκτονίες παρατηρούνται στη Λιθουανία με 48 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους και στη Φινλανδία με 26. Παράλληλα, αναφέρεται, ότι η Κύπρος και η Ελλάδα εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά σε γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου. Το 2% των γεννήσεων στην Κύπρο και το 4% στην Ελλάδα αφορούν παιδιά εκτός γάμου. Στην Ισλανδία το 63% των γεννήσεων αφορούν παιδιά εκτός γάμου και ακολουθούν η Σουηδία με 55%, η Εσθονία με 54%, η Νορβηγία με 49% και η Δανία με 45%.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την ίδια δημογραφική έκθεση οι βίαιοι θάνατοι είναι η βασική αιτία του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας, ανάμεσα στους άντρες, στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών και των ατυχημάτων. Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος είναι οι βασικές αιτίες θανάτων.
Για τους άντρες, το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής παρατηρείται στην Ισλανδία (77,8 χρόνια) και ακολουθεί η Σουηδία, ενώ στη Ρωσία το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 16,5 χρόνια μικρότερο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.