Απέχουν οι Πανεπιστημιακοί. Ο καθ. κ. Μαρκόπουλος μιλά στο Care

Απέχουν από τα καθήκοντά τους σε όλη τη χώρα, οι πανεπιστημιακοί γιατροί εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ‘εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ’. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον καθηγητή χειρουργικής κ. Μαρκόπουλο μας ανέφερε ότι κάποια από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν είχε προβλεφθεί πρώτα η αντίστοιχη υποδομή των νοσοκομείων που θα ήταν ικανή να στηρίξει το σημαντικό έργο που έχουν να επιτελέσουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί. Το αποτέλεσμα των προβλεπόμενων ρυθμίσεων θα είναι να απογυμνωθούν τα νοσοκομεία από εξαιρετικούς επιστήμονες που τους έχει ανάγκη το σύστημα υγείας.

Αλλο ουσιαστικό σημείο διαφωνίας είναι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τον παραπλανητικό τίτλο του κλινικού καθηγητή που προορίζεται για διευθυντές του ΕΣΥ, οι οποίοι μπορεί να είναι αξιόλογοι και ικανοί καθ΄όλα, αλλά οι τρόποι αξιολόγησής τους για τον τίτλο του κλινικού καθηγητή, δεν έχουν καμία σχέση με τις διαδικασίες που ισχύουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όταν παρέχει τον αντίστοιχο τίτλο.

Σε ερώτηση που κάναμε στον κ. Μαρκόπουλο να μας σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου περί οικονομικής αριστοκρατίας και αριστοκρατίας της γνώσης, μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αμοιβές των πανεπιστημιακών είναι ιδιαίτερα χαμηλές για αυτά που προσφέρουν μιας και αμοίβονται μόνο από το πανεπιστήμιο, δεν παίρνουν τίποτα για το κλινικό τους έργο, δηλαδή χειρουργούν δωρεάν και αμοίβονται μόνο για τις εφημερίες που κάνουν στο νοσοκομείο. Γι΄αυτούς τους λόγους εξάλλου υπήρχε και η πρόβλεψη να έχουν οι πανεπιστημιακοί πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι με αυτά υποβαθμίζεται ο ρόλος των πανεπιστημιακών στα νοσοκομεία, δημιουργείται, χωρίς λόγο, ρήξη με τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς και το προβλεπόμενο πλαφόν ασθενών για τα απογευματινά ιατρεία δημιουργεί προβλήματα στην ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς.

Ο κ. Μαρκόπουλος κατέληξε ότι θεωρεί αναγκαίο το ρόλο των τεχνοκρατών στις διαδικασίες του χώρου της υγείας, αρκεί να μην επεμβαίνουν στον ανθρώπινο χαρακτήρα που πρέπει να διέπει το σύστημα υγείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση