Κλείνουν τα ιατρεία και οι ιδιώτες. Οι απόψεις του ΙΣΑ

Εκτός από τους Νοσοκομειακούς και τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς, στο δελτίο των κινητοποιήσεων κατά του νομσχεδίου για την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ μπαίνουν και οι ιδιώτες γιατροί με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπρόεδρο του ΙΣΑ κ. Πατούλη, μας ανέφερε ότι τα κύρια σημεία αντίθεσης του ΙΣΑ απέναντι στο νομοσχέδιο του ΕΣΥ είναι: Η ύπαρξη ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία, παρ’ όλο που ο ΙΣΑ συμφωνεί με την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς δημιουργούνται δύο ταχύτητες ασθενών, δηλαδή αυτοί που έχουν να πληρώσουν το απόγευμα και αυτοί που έχουν πρόσβαση μόνο το πρωί στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα αποκτούν τα νοσοκομεία το χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το οποίο αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία.

Ο ΙΣΑ διαφωνεί με την ύπαρξη μόνο τεχνοκρατών στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν την υγεία και τον αποκλεισμό των φορέων των επαγγελματιών του χώρου της υγείας από αυτά, πράγμα το οποίο θέτει τεχνοκρατικά και μόνο κριτήρια στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι παρ’ όλο που τα Περιφερειακά Συμβούλια (ΠΕΣΥ) οδηγούν σε μία αποκέντρωση του συστήματος υγείας, ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι χρειάζεται αποκέντρωση των εξουσιών και μέσα στα ίδια τα ΠΕΣΥ.

Σε ότι αφορά τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι οι Πανεπιστημιακοί πρέπει να προσανατολίζονται στο χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης, μέσα στις πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ, χωρίς να αποπροσανατολίζονται στο έργο τους από άλλες εργασίες.

Σε ερώτηση που αφορούσε για το εάν έχουν ενημερωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί για την απεργία του ΙΣΑ σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, μας απάντησε ότι, εκτός από την μεγάλη καμπάνια που έκανε ο ΙΣΑ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν επιπλέον ενημερωθεί με έντυπα όλοι οι επιμέρους σύλλογοι των γιατρών. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το εάν ο ΙΣΑ θα ελέγξει τα αποτελέσματα της κινητοποίησης των ιδιωτών γιατρών, ο κ. Πατούλης μας ανέφερε ότι θα γίνει επιλεκτικά κάποια εξέταση αριθμού ιατρείων και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου, αλλά διευκρίνησε ότι σημασία έχει πέρα από αριθμούς και ποσοστά ότι δεν πρέπει να περάσουν μέτρα που αφορούν τον ευαίσθητο χώρο της υγείας, τα οποία αντί να οδηγήσουν στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό της θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση