Νομάρχης Δωδεκανήσου: Αθηνοκεντρικό το Ε.Σ.Υ.

Η τραγωδία του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ είναι η κορυφή του παγόβουνου της πλήρους υγειονομικής εξάρτησης των νησιών από το αθηνοκεντρικό κράτος, δήλωσε ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Σάββας Καραγιάννης, σε έκτακτη συνέντευξη προς την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ να εστιάσουν στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών πολιτικών και να ακούσουν επιτέλους αυτοί που κρατούν τις τύχες και τις ζωές των ανθρώπων των νησιών στα χέρια τους. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση υγειονομικής περίθαλψης, στην οποία είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν οι νησιώτες και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να επιληφθεί ο ίδιος του ζητήματος της Υγείας. Για το δυστύχημα του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, εξέφρασε την απορία του γιατί δεν ζητήθηκε από το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ του νοσοκομείου της Ρόδου να μεταφέρει τον ασθενή από την Πάτμο στο σύγχρονο νοσοκομείο της Ρόδου το οποίο είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το περιστατικό, καθώς διαθέτει μονάδα παρακολούθησης και αντιμετώπισης εμφραγμάτων.

Ανέφερε ότι στα 18 νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου ζουν 160.000 μόνιμοι κάτοικοι, στους οποίους το καλοκαίρι προστίθενται άλλοι 2.700.000 επισκέπτες. Υπογράμμισε ότι το σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες περίθαλψης που διαθέτει ο νομός Δωδεκανήσου δεν παρέχει καμιά ασφάλεια στους κατοίκους, ενώ το νέο περιφερειακό νοσοκομείο της Ρόδου, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα με κόστος 11 δισ.δρχ., δεν καλύπτει καν βασικές εξετάσεις όπως μικροβιολογικές, καθώς παρουσιάζει ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τόνισε δε ότι η μη ορθολογική στελέχωση είναι γενικευμένη κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία του νομού, καθώς στο μεγάλο νοσοκομείο της Καλύμνου δεν υπάρχει τμήμα αιμοδοσίας, για τον έλεγχο της αιμοληψίας, με αποτέλεσμα ένα απλό περιστατικό που χρήζει χειρουργείου να μετατρέπεται σε έκτακτο και να μεταφέρεται στην Αθήνα, αφού η μεταφορά του απαραίτητου αίματος, που γίνεται από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, διαρκεί από 3-12 ημέρες.

Το κόστος όμως της διακομιδής των ασθενών είναι τεράστιο και πληρώνεται από την πολιτεία, υπογράμμισε ο νομάρχης, ζητώντας αυτά τα έξοδα να διατεθούν για την ορθολογική στελέχωση ενός νοσοκομείου που βρίσκεται σε ένα χώρο τόσο ευαίσθητο αλλά και σημαντικό από οικονομική, πολιτική και εθνική άποψη. Ενδεικτικά ανέφερε ότι φέτος διακομίσθηκαν 400 ασθενείς προς κάθε κατεύθυνση με κόστος άνω των 400 εκατ. δρχ , ενώ μόνο στη Ρόδο το 2000 υπήρξαν 32 νεκροί από τροχαία, με πολλαπλάσιο αριθμό τραυματιών, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με το ανάλογο κόστος. Επίσης στην Αθήνα έρχονται νησιώτες για απλές εξετάσεις, επανελέγχους αλλά και για εβδομαδιαίες χημειοθεραπείες. Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στο πλωτό πολυϊατρείο με δώδεκα ειδικότητες που στελέχωσε και λειτούργησε η νομαρχία χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση της πολιτείας. Εχει εξετάσει 6.500 άτομα στα διάφορα δρομολόγια, που κάνει συνέχεια, ενώ το χειμώνα εξέτασε 1.480 παιδιά της Ρόδου. Υπάρχει σύνδεση με τα νοσοκομεία Παίδων Αττικής και τα νοσοκομεία της Πάτρας για την από κοινού αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών, πλην όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί το αρμόδιο νοσοκομείο της Ρόδου δεν μπορεί να αποφασίσει τι μηχανήματα τηλεϊατρικής πρέπει να εγκρίνει!

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση