Φίδια στο κέντρο της Αθήνας. Μην ανησυχείτε λένε οι ειδικοί

Φίδια στο κέντρο της Αθήνας. Μην ανησυχείτε λένε οι ειδικοίΕάν συναντήσετε έναν απρόσκλητο επισκέπτη, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, μην πανικοβληθείτε. Σίγουρα η εικόνα ενός φιδιού για τον άνθρωπο της πόλης, προκαλεί τρόμο, αλλά γι’ αυτό δεν φταίει… το φίδι. Παρ΄ όλο που κατά πάσα πιθανότητα δεν κινδυνεύετε, καλέστε το 95 20 117, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων, μια και ούτε η αστυνομία αλλά ούτε η πυροσβεστική θα μπορέσει να βοηθήσει. Πρίν από δέκα μέρες ένα φίδι προτίμησε ένα αυτοκίνητο της αντιπροσωπείας DAEWOO, στο τέρμα της οδού Αχαρνών. Επρόκειτο για ένα νερόφιδο που έχασε τον δρόμο του από το κοντινό ρέμα της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο ήταν εντελώς ακίνδυνο.

Ενα φίδι τον μήνα το καλοκαίρι

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Φ. Δραγούμη από την ΕΚΠΑΖ, μας ανέφερε ότι η παρουσία φιδιών στην Αθήνα δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, μια και τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζονται περίπου με συχνότητα ένα τον μήνα, ενώ τον χειμώνα είναι πιο σπάνια λόγω της χειμερίας νάρκης. Βέβαια μας επεσήμανε ότι το τελευταίο περιστατικό με το φίδι στην Αχαρνών μπορεί να οφείλεται στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή που επικρατούσαν τον τελευταίο καιρό. Το γεγονός της εμφάνισης φιδιών μέσα στην πόλη δεν πρέπει να φαίνεται περίεργο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η βασική τους τροφή είναι τα ποντίκια και τα έντομα, τα οποία συγκεντρώνονται στα σημεία αποθέσεως των σκουπιδιών. Η παρουσία των φιδιών είναι απολύτως δικαιολογημένη, η δε προσφορά τους είναι σημαντική, καθώς εκτελούν με τον πλέον φυσικό τρόπο την εργασία της απεντόμωσης και της μυοκτονίας.

Πρόβλημα η οχιά. Πως να την αναγνωρίσετε

Σε ερώτηση που του κάναμε για το αν ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί μας απάντησε ότι από τα φίδια της Αττικής, το μόνο που είναι επικίνδυνο είναι η οχιά, την οποία όμως εύκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε, μια και πρόκειται για ένα κοντόχοντρο φίδι, που δεν είναι μεγάλο, με μήκος από 80 πόντους έως ένα μέτρο, με τριγωνικό κεφάλι, και χαρακτηριστικό χρωματισμό στην πλάτη, ασημί με μαύρο ή καφέ ζικ – ζακ. Πρόβλημα ίσως υπάρχει με τα φίδια του εμπορίου, που ενώ κάποιοι τα αγοράζουν μετά τα αφήνουν ελεύθερα όταν βαρεθούν.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις κλήσεις που έχει δεχθεί το ΕΚΠΑΖ, φίδια έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε πεζοδρόμια, μέσα σε αυτοκίνητα, που ήταν παρκαρισμένα σε σημεία που ευνοούν την παρουσία ποντικών, σε υπόγεια τραπεζών, σε μπανιέρες διαμερισμάτων, σε εισόδους πολυκατοικιών, σε οροφές μονόροφων κτισμάτων και σε προαύλια σχολείων. Οπως περιγράφουν στελέχη του ΕΚΠΑΖ, σε κάθε περίπτωση κλήσεως για τον εντοπισμό φιδιού, ζητούν από αυτούς που θα το βρουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να περιγράψουν το φίδι με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι επικίνδυνο, οπότε στη συνέχεια παρεμβαίνουν για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί του ΕΚΠΑΖ ενημερώνουν ότι τα περισσότερα φίδια που παρουσιάζονται είναι λαμφιάτες, νερόφιδα ή σπιτόφιδα, τα οποία είναι απολύτως ακίνδυνα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία οχιά στο λεκανοπέδιο των Αθηνών. Για το λόγο αυτό η συμβουλή τους προς τους κατοίκους της Αθήνας είναι ‘αν δουν κάποιο φίδι, να είναι ψύχραιμοι και μην κάνουν απολύτως τίποτε, να μην καλέσουν ούτε αστυνομία ούτε πυροσβεστική… Να μας πάρουν όμως αμέσως τηλέφωνο ώστε να διαπιστώσουμε το είδος του και να δώσουμε οδηγίες σχετικά με αν χρειάζεται να γίνει κάτι και τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει’.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κ. Γανωτή από το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Αίγινα μας ανέφερε ότι εκτός από τα φίδια, την Αθήνα επισκέπτονται συχνά και άλλοι ασυνήθιστοι επισκέπτες όπως αλεπούδες στο Χαλάνδρι, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό, ενώ δυστυχώς λόγω της ασυνειδησίας των συμπολιτών μας έχει βρεθεί μέχρι κροκόδειλος στον Κολωνό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση