Μικροοργανισμοί λαθρεπιβάτες

Μικροοργανισμοί λαθρεπιβάτεςΤα εμπορικά πλοία φαίνεται μερικές φορές ότι εκτός από εμπορεύματα, μεταφέρουν και επικίνδυνες ασθένειες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταφέρονται με το νερό που χρησιμοποιούν τα πλοία σαν έρμα, όταν δεν έχουν φορτίο για λόγους σταθερότητας. Οπως διαπίστωσαν ωκεανολόγοι, που εξέτασαν τέτοια δείγματα νερού σε λιμάνι της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ , από 15 πλοία που ερχόντουσαν από την Βόρεια Ευρώπη και την Μεσόγειο, το νερό αυτό ήταν μολυσμένο σε όλες τις περιπτώσεις με μικροοργανισμούς, ιδίως δε με το δονάκιο της χολέρας.

Ομως δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που κινδυνεύνουν. Πολλοί από αυτούς τους μεταφερόμενους οργανισμούς, προσβάλλουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, με επικίνδυνες πολλές φορές συνέπειες για την ισορροπία τους. Σε ανάλογη μάλιστα έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, βρέθηκαν δύο είδη ψαριών τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν ζούσαν στις θάλασσες της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί σοβαρή διαταραχή στο οικοσύστημα.

Διάφοροι διεθνείς οργανισμοί έχουν προτείνει διάφορους τρόπους παρεμπόδισης της διασποράς ασθενειών που μπορεί να συμβεί διαμέσου των νερών αυτών. Ετσι συνιστάται να τοποθετούνται διάφορα φίλτρα κατά την συλλογή του νερού ή το νερο να συλλέγεται από μεγάλα βάθη. Παρ΄όλα αυτά όμως, δεν υπάρχει προς το παρών διεθνής νομοθεσία, που να επιβάλλει μέτρα γι΄αυτό το θέμα.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι η μεγάλη επιδημία της πανώλους που έπληξε την Ευρώπη κατά τον 14ο αιώνα και στοίχισε την ζωή σε 30 εκατομμυρία ανθρώπους, μεταφέρθηκε από την Μέση Ανατολή δια μέσου των ποντικών, που ζούσαν στα πλοία που επέστρεφαν από τις σταυροφορίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση