διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου | ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗ | PRANAYAMA - | ψωρα σκυλου | η χολη ειναι δεξια η αριστερα

Αποκρυπτογράφηση του ανδρικού χρωμοσώματοςΟι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στην αποκρυπτογράφηση της σύνθεσης του Υ χρωμοσώματος, του βασικού στοιχείου ανδρισμού. Και είναι αλήθεια ότι σε εκατομύρια χρόνια από τώρα, οι απόγονοί μας μπορεί να μην έχουν καθόλου το Υ χρωμόσωμα! Μέχρι το χειμώνα, επιστήμονες ελπίζουν ότι θα έχουν κατορθώσει να επεξεργαστούν την ακολουθία του DNA, την ταυτότητα του οικοδομικού λίθου του DNA στο Υ χρωμόσωμα. Υπολογίζουν δε ότι θα δημοσιεύσουν τις αναλύσεις τους μέσα στο προσεχές έτος. Η μελέτη αυτή θα βοηθήσει τους ερευνητές να πληροφηθούν τις αιτίες της ανδρικής στειρότητας, καθώς θα τους διευκολύνει να εξιχνιάσουν τα γονίδια του Υ χρωμοσώματος, που χρειάζονται οι άνδρες για την παραγωγή σπέρματος. Επιπλέον θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα στην κατανόηση της εξέλιξης και της λειτουργίας του χρωμοσώματος, μία έρευνα, που επί δεκαετίες δεν είχε καταλήξει πουθενά, έως μόλις τη δεκαετία του 1980.

Στην πραγματικότητα οι προηγούμενες αποτυχίες στην κατανόηση του Υ χρωμοσώματος οδήγησαν σε μία σωρεία άσχημων κριτικών εις βάρος του. Συγκεκριμένα όπως δηλώνει ό David Page του Whitehead Institute Cambridge, έχει περάσει περίπου ένας αιώνας, στον οποίο το Υ χρωμόσωμα, εξαιτίας της άγνοιας, ήταν παρεξηγημένο’. Ακόμα και στο σχολείο το Υ χρωμόσωμα δεν τυχαίνει του σεβασμού που του αξίζει. Η διδασκαλία στο μάθημα της βιολογίας πληροφορεί λίγο πολύ για τα ακόλουθα: τα χρωμοσώματα είναι μικροσκοπικοί ράβδοι, που κουβαλούν τα γονίδια. Γενικά τα χρωμοσώματα βρίσκονται σε ζεύγη και το ένα κομμάτι του ζεύγους να προέρχεται από τη μητέρα ενώ το δεύτερο από τον πατέρα. Αλλά οι άνδρες έχουν ένα άστοχα ταιριασμένο ζευγάρι με ένα Χ και ένα Υ χρωμόσωμα. Το Υ χρωμόσωμα κάνει τους άνδρες και εάν το κληρονομήσει κανείς από τον πατέρα του γίνεται αγόρι, ενώ εάν κληρονομήσει το Χ χρωμόσωμα από τον πατέρα του θα γίνει κορίτσι. Τι άλλο να πει κανείς για το Υ, αυτό το τιποτένιο χρωμόσωμα; Υπήρχει δε η γενικότερη αίσθηση ότι το Υ χρωμόσωμα είναι στην καλύτερη περίπτωση μία χωματερή γονιδίων. Ωστόσο μελετώντας το Υ χρωμόσωμα για περισσότερο από 20 χρόνια, ο Page, το παρομοιάζει περισσότερο με εθνικό πάρκο, γεμάτο από ασυνήθιστα φυσικά χαρακτηριστικά.

Την εποπτεία για την μελέτη της ακολουθίας του Υ χρωμοσώματος έχουν ο Page, ο Robert Waterston και ο Rick Wilson της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Washington στο St. Louis. Η ακολουθία θα περιλαμβάνει περίπου 20 με 30 εκατομμύρια οικοδομικούς λίθους, επί συνόλου 60 εκατομυρίων. Η προσπάθεια αυτή είναι τμήμα του Human Genome Project (Ανθρώπινου Γονιδιακού Σχεδίου), που επιχειρεί να αποκαλύψει τα 3 δις χημικών οικοδομικών λίθων, που συνθέτουν χρωμοσώματα του ανθρώπου. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ακολουθία μόνο δύο χρωμοσωμάτων. Μόλις αυτό το καλοκαίρι η εταιρία Celera Genomics δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει την ακολουθία όλων των ανθρώπινων χρωμοσωμάτων και η συλλογή ονομάζεται ‘το ανθρώπινο γονιδίωμα’, αλλά η εταιρία αυτή μοιράζεται τις πληροφορίες της μόνο με πελάτες της έναντι αμοιβής. Επομένως, για τους περισσότερους επιστήμονες, οι πληφοφορίες σχετικά με την ακολουθία του Υ χρωμοσώματος θα προκύψουν από τα αποτελέσματα των προσπαθειών των Page, Waterston και Wilson.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.